Udvostručeno kreditiranje u Kini

Dodajte komentar

Kineske banke su u martu preduzećima i domaćinstvima pozajmile gotovo dvostruko više novca nego u februaru, pokazali su danas zvanični podaci u Pekingu, u vrijeme kada Kina pokušava da podstakne spor ekonomski oporavak.

Banke su prošlog mjeseca odobrile nove kredite vrijedne 1,06 biliona juana (171 milijardu dolara), u odnosu na 620 milijardi juana u februaru, saopštila je centralna banka Kine, a prenijela agencija Frans pres. Socijalno finansiranje, šira mjera kreditiranja, uvećano je na 2,54 biliona juana, u odnosu na 1,07 biliona juana u februaru, mada je tog mjeseca bilo manje radnih dana zbog proslave lunarne Nove godine.

Podaci o kreditiranju dolaze nakon što su prošle nedjelje pokazatelji o inflaciji i spoljnoj trgovini ukazali na to da je oporavak druge po veličini svjetske privrede i dalje slab.

„Uz podsticajnu monetarnu politiku, očekujemo da će se privredni rast oporaviti u drugom kvartalu nakon pauze u prvom, pod uslovom da situacija sa ptičjim gripom ne izmakne kontroli“, navode analitičari „Banke Amerike Meril Linč“.

Kineska privreda je prošle godine zabilježila najsporiji privredni rast u posljednjih 13 godina, od 7,8 odsto, zbog slabosti kod kuće i na ključnim izvoznim tržištima. Ovogodišnji cilj rasta iznosi 7,5 odsto, kao i prošlogodišnji. Ubrzanje rasta na 7,9 odsto u posljednja tri mjeseca 2012, nakon sedam uzastopnih kvartala u padu, podgrijalo je nade među ekonomistima da će se privreda oporaviti.

Međutim, indeks potrošačkih cijena, koji je ključno mjerilo inflacije, u martu je porastao za 2,1 procenat međugodišnje u odnosu na 3,2 odsto u februaru, ukazujući na to da je oporavak potrošnje i dalje slab. Pored toga, Kina je prošlog mjeseca evidentirala neočekivani trgovinski deficit, zbog pada tražnje iz inostranstva.

Tanjugbiz.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *