Slovenija i Španija najproblematičnije članice EU-a

Dodajte komentar

Slovenija je uz Španiju najproblematičnija članica EU-a kad je riječ o makroekonomskoj neravnoteži, te joj je potrebna opsežna strategija reformi kako bi stabilizovala finansijski sektor, povećala potencijal za ekonomski rast i zapošljavanje i privukla strane investicije, po izvještaju koji je u srijedu objavila Evropska komisija, prenose u srijedu slovenački mediji.

Ljubljansko “Delo” navodi da se radi o “poraznoj” ocjeni Bruxellesa, te da novu vladu i državu u cjelini čekaju teški izazovi.Reagujući na kritičnu ocjenu Bruxellesa, slovenačko ministarstvo finansija navelo je u srijedu u saopštenju za javnost da su zahtjevi iz izvještaja Evropske komisije usklađeni s prioritetima nove vlade.

Zakoni usmjereni na jačanje bankarskog sektora i upravljanje državnom imovinom kako bi se olakšao postupak privatizacije već su doneseni, prihvaćene su reforma tržišta rada i penziona reforma, smanjen je deficit javnih financija, a restriktivna politika plaća i smanjivanje troškova rada imaju za cilj jačanje konkurentosti, tvrdi slovenačko ministarstvo finansija.

Prema izvještaju Evropske komisije, teškoće ključnih slovenačkih banaka su vrlo ozbiljne i povezane su s nedostatkom domaćeg kapitala, pa trebaju dokapitalizaciju, a stvar komplikuje i činjenica da su ključne banke u vlasništvu države, kao i dio kompanija koje bankama zbog prezaduženosti ne mogu da vraćaju kredite, pa bi slovenački javni dug iduće godine mogao premašiti 60 posto BDP-a.

“Makroekonomske neravnoteže Slovenije se gomilaju i da bi zaustavila taj negativan trend ona mora hitno i odlučno djelovati”, izjavio je na konferenciji za novinare u Bruxellesu evropski komesar za monetarna i ekonomska pitanja Olli Rehn.

Evropska komisija očekuje da će slovenačka vlada “idućih sedmica” Bruxellesu dostaviti detaljan plan makroekonomske stabilizacije.

U Evropskoj komisiji ocjenjuju da Slovenija kasni s mjerama za uklanjanje razloga svoje makroekonomske nestabilnosti, čime povećava svoju ranjivost u vrijeme recesije i stresa izazvanog evropskom dužničkom krizom, prenosi business.hr.

Slovenački ministar finansija Uroš Čufer u petak će prvi put učestvovati na sastanku ministara finansija eurozone. Čufer je u srijedu na sjednici parlamentarnog odbora za finansije izjavio da nova vlada želi da ubrza privatizaciju državne imovine, te da će parlamentu “u najkraćem mogućem roku”, vjerovatno pred kraj ovog mjeseca, u raspravu dati listu s prijedlogom onih preduzeća koja bi bila primjerena za prodaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *