Šehović direktorima KAP-a: Ne treba nam 120 miliona tuđih fiktivnih dugova

Dodajte komentar

Poruku koju su predstavnici ruskog CEAC-a poslali poslanicima i javnosti treba posmatrati kao dio argumentacije kojom se objašnjava zašto je “za nas dobro” da preuzmemo 120 miliona eura tuđih fiktivnih dugova, ocijenio je poslanik Socijaldemokratske partije Damir Šehović.

“Dok nam iz Ministarstva ekonomije objašnjavaju da je “u našem interesu” da sa 51 milionom eura platimo akcije koje možemo dobiti i besplatno, neki drugi nas u parlamentu ubjeđuju da je “odgovorno” da platimo sve što je potrošio CEAC bez obzira na to što bi on i nakon toga ostao u KAP-u. Predstavnici samog CEAC-a za isti cilj koriste druge argumente, ili bolje rečeno prijete da “budućnost Crne Gore” neće biti “bolja i sigurnija” ukoliko ih ne častimo onoliko koliko traže – skoro čitav kapitalni budžet Crne Gore”, saopštio je Šehović.

Odgovarajući na javno obraćanje izvršnog direktora KAP-a Jurija Moisejeva i predsjednika borda Alekseja Arnautova, a kojim je apelovano na poslanike da podrže Vladin i CEAC-ov plan za spasavanje KAP-a i isplatu 40, odnosno 51 milion eura ruskom partneru, Šehović je ta nastojanja ocijenio “nelogičnim”.

“Tek nakon tog čašćavanja bi, “kao znak dobre volje”, kako reče gospodin Arnautov, CEAC ustupio akcije državi. Samo je propustio da kaže da na te iste akcije, kojima nam inače prijeti, već godinu nema pravo, zbog čega mu ih je odavno neko trebalo da oduzme, i to ne silom kako se on uplaši nego u skladu sa zakonom i ugovorom čije su raskidne klauzule odavno preskršili”, naveo je poslanik SDP-a.

Šehović napominje da je upravo CEAC “svojom politikom isisavanja novca iz KAP-a i države Crne Gore, opciju stečaja učinio realnom”.

“Zato i ne čudi njihov strah od stečaja, jer bi nakon njegovog spovođenja po modelu Željezare Nikšić, odmah ostali bez svojih akcija, ali i bez svojih 120 miliona eura fiktivnih potraživanja, kojima nas ucjenjuju godinama”, naglasio je Šehović.

On je dodao da je “Arnautov otišao i korak dalje, i nakon što se poistovjetio sa državom Rusijom, sebi je dao za pravo da budućnost odnosa između Crne Gore i Rusije vezuje za ishod glasanja o predloženim zaključcima o KAP-u”.

“Zato očekujem da će Ministarstvo vanjskih poslova u komunikaciji sa ambasadom Ruske Federacije utvrditi u čije ime pomenuti gospodin prijeti. Vrhunac apsurda se sastoji u tome što izvršni direktor KAP-a Moisijev, u trenucima iskrenosti priznaje da ne zna odakle mu struja koju takođe ne zna ko će da plati. U tom neznanju nažalost nije sam, jer to još ni našim energetskim subjektima i regulatoru, očigledno nije jasno”, napomenuo je Šehović.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *