Nagli skok virtuelne valute ostavio novinare bez komentara

Dodajte komentar

Virtuelna valuta bitcoin u utorak je prvi puta u istoriji prešla nivo od 200 dolara, a tokom današnjeg dana dosegla je novi rekord od 250 dolara! Za poređenje – prije dva mjeseca jedan bitcoin vrijedio je oko 20 dolara.

U povodu današnjeg novog rekorda, portal Business Insider objavio je graf koji prikazuje trenutnu vrijednost virtuelne valute, uz jednu jedinu rečenicu teksta: “Komentar nije potreban”.

Podsjetimo, Bitcoin je virtualna valuta koja vrijedi na cijelom svijetu, iza koje ne stoji ni jedna centralna banka i čiju vrijednost utvrđuje mnoštvo računara. Posjeduje prirodnu zaštitu od inflacije i prevare, a pod svjetla reflektora došla je zahvaljujući velikoj krizi u koju je upao evropski kontinent. Bitcoin kao vrijednost nastaje u računarima i virtualnim tržištima. Količinu bitcoina u opticaju ne utvrđuju institucije, nego računarski procesi u računarima širom svijeta.

Uz to što služi kao sredstvo plaćanja na finansijskom tržištu, bitcoin se sve više koristi i kao platežno sredstvo za trgovinu različitim dobrima na internetu, prenosi Poslovni.hr.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *