Države u haosu, domaćinstva bogata

Dodajte komentar

Domaćinstva u mnogim zemljama na obodu eurozone bogatija su od onih u centru ovog bloka, iako upravo te “rubne” zemlje od centralnih traže finansijsku pomoć.

Ove rezultata objavila je Evropska centralna banka (ECB) nakon opsežng istraživanja, a do sličnih pokazatelja krajem marta došla je i njemačka centralna banka, prenosi agencija ČTK.

ECB je istraživala finansije i potrošnju domaćinstava u svim zemljama eurozone s izuzetkom Irske i Estonije. Pokazalo se da su domaćinstva u zemljama koje uzimaju međunarodnu finansijsku pomoć često bogatija nego u onim zemljama koje su platile njihovo spašavanje.

Prosečna neto vrijednost domaćinstva, prema studiji Eurosistema, dostiže u Španiji 291.400 eura, a u Italiji 275.200 eura, što je znatno više nego u Nemačkoj (195.200 eura), Holandiji (170.200) ili Finskoj (161.500 eura), prenosi b92.net.

ECB je na studiji sarađivala s centralnim bankama u zemljama eurozone, tj. Eurosistemom. Korišteni su uglavnom podaci iz 2010. godine.

Srednja vrijednost imovine privatnih domaćinstava u Nemačkoj, na primer, bila je 51.400 eura. To je oko trećine vrijednosti imovine domaćinstava u Italiji ili Španiji. Glavni razlog leži u tome što Njemci imaju znanto manje nekretnina u vlasništvu nego žitelji južne Evrope.

Najbogatija domaćinstva su u Luksemburgu, pokazuje studija. Na drugom mestu je Kipar, koji je prošlog meseca bio na ivici bankrota i, isto kao ranije Grčka, Irska, Španija i Portugal, zatražio međunarodnu finansijsku pomoć.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *