Bjelasica Rada povećala gubitak

Dodajte komentar

Fabrika mineralne vode Bjelasica Rada završila je prošlu godinu sa gubitkom od 687,76 hiljada eura, 21 odsto većim nego na kraju 2011.

Akumulirani gubitak je dostigao 5,32 miliona eura, dugoročna rezervisanja i obaveze su bile 469,5 hiljada , a kratkoročna 1,52 miliona eura, prenosi RTCG.me.

Ukupna aktiva kompanije na kraju decembra je vrijedjela 10,61 milion eura i bila je 3,8 odsto manja nego u uporednom periodu.

Vlasnici 77,93 odsto akcija Bjelasice Rade skriveni su iza HB Zbirnog kastodi računa 3. Fond Trend ima 9,54 odsto udjela u kompaniji, a bjelopoljac Elmir Bektešević 1,34 odsto. Ostali akcionari posjeduju manje od jedan odsto dionica Bjelasice Rade.

Fabrika mineralne vode Bjelasica Rada, u koju je uveden programirani stečaj, trenutno zapošljava 67 radnika, koji rade na flaširanju vode u nekoliko vrsta pakovanja. Fabriku, koja radi sa trećinom kapaciteta, nakon uvođenja stečaja napustilo je 70 radnika. Njima su isplaćene otpremnine od 300 eura po godini staža.

Stečajna uprava kompanije dostavila je krajem prošle godine bjelopoljskom Privrednom sudu predlog za ukidanje stečaja, jer je fabrika vratila 4,2 miliona eura duga.

U zahtjevu se navodi da je stečajni dužnik izmirio 86,2 odsto od ukupno utvrđenih potraživanja, vrijednih 4,9 miliona eura. Neizmireno je ostalo 680 hiljada , što se odnosi na dug prema NLB Interfinanc banci od 300 hiljada EUR i OTP Faktoringu , koji je preuzeo potraživanja od Crnogorske komercijalne banke od 250 hiljada eura. U redu neobezbijeđenih potraživanja ostalo je 130 hiljada duga prema više povjerilaca.

Privredni sud je rješenjem od 11. jula prošle godine, na predlog banaka, utvrdio kršenje petogodišnjeg plana reorganizaicje, koji je počeo da se primjenjuje u januaru 2008. godine. Apelacioni sud je po žalbi kompanije ukinuo to rješenje i vratio postupak na ponovno odlučivanje.

Ukupno prijavljena potraživanja od kompanije iznosila su 7,7 miliona EUR, od čega je priznato 4,9 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *