Crna Gora uvodi plaćanje poreza poslovnim nekretninama

Dodajte komentar

Crnogorska vlada godinama bezuspješno traži  učinkovit način utjerivanja dugova poreskih dužnika.

Da bi riješila taj gorući problem vlada je pripremila uredbu kojom će svaki poreski obveznik u Crnoj Gori s dugom većim od 100.000 eura, a takvih je podosta, moći svoje dugove, umjesto novcem isplatiti stambenom ili poslovnom nekretninom.Takav način  naplate duga izabran je jer je likvidnost crnogorskih kompanija masovno ugrožena i sve je manje efektivnog novca na računima kompanija. Najnoviji podaci poreske uprave i ministarstva finansija govore da su trenutna porezna dugovanja u Crnoj Gori veća od 350 miliona eura, odnosno trećine budžeta države.

Dugovi koji se odnose na porez na dobit, PDV, trošarine, porez na promet nekretninama i druge poreske naknade u Crnoj Gori premašili su 290 miliona eura, a većina duga odnosi se na oko 120 poreskih obveznika, prenosi Poslovni portal.

Iako je crnogorska vlada usvojila uredbu o naplati poreskih dugova kroz nekretnine, ona još čeka detaljniju razradu. Naime, nakon što se utvrdi tačan broj poreskih obveznika koji duguju više od 100.000 eura moraće se tačno procijeniti vrijednost stambenih ili poslovnih nekretnina koje bi oni založili umjesto novčanog duga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *