Azijske berze ojačale, jen i dalje slabi

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama cijene akcija jutros porasle, zahvaljujući solidnom početku sezone objava poslovnih rezultata američkih kompanija, dok je jen i dalje pod pritiskom agresivnog labavljenja monetarne politike japanske centralne banke.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu blagih 0,1 odsto, dostigavši novi najviši nivo u gotovo pet godina.Cijene akcija u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu i Australiji porasle su između 0,4 i 1,1 odsto, dok je južnokorejski Kospi indeks skliznuo 0,2 odsto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,8 odsto.

Ulagače su ohrabrili solidni poslovni rezultati najvećeg američkog proizvođača aluminijuma Alcoe u prvom tromjesečju ove godine.

Doduše, prihodi kompanije pali su u odnosu na isti lanjski period za 3 odsto, no dobit je ponešto porasla. Time je počela sezona objave kvartalnih poslovnih izvještaja američkih kompanija, koja će idućih sedmica najviše uticati na smjer tržišta.
„Teško je reći u kojem će smjeru tržište krenuti, no kratkoročno će ga pokretati poslovni rezultati“, kaže Haris Khaliqi, analitičar u kompaniji Foster Stockbroking.

Kako američka i druge najveće svjetske ekonomije nisu baš u zavidnoj formi, od ove sezone poslovnih izvještaja ne očekuje se puno. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 1,6 odsto veće u odnosu na isti lanjski period, dok su početkom godine očekivali rast od 4,3 odsto.

Pozitivno su na tržišta uticali i podaci o padu cijena na malo u Kini u martu s 3,2 na 2,1 odsto.

„Niža inflacija odagnala je strahovanja ulagača da bi kineska centralna banka mogla stegnuti monetarnu politiku, što bi loše uticalo na tržište kapitala“, kaže Hibin Zhu, ekonomista u banci JPMorgan Chase.

Cijene akcija pale su jutros samo u Južnoj Koreji, što je posljedica ratnih prijetnji iz Sjeverne Koreje.

Japanski Nikkei indeks i dalje, pak, raste na krilima entuzijazma ulagača nakon što je tamošnja centralna banka prošle sedmice agresivno olabavila monetarnu politiku. No, zbog toga je na valutnim tržištima jen pod pritiskom.

Jutros je kurs dolara dostigao 99,65 jena, najviši nivo od maja 2009. godine, dok se juče u ovo doba kretao oko 98,85 jena.

Kurs eura prema japanskoj valuti skočio je, pak, s jučerašnjih 128,42 na 129,72 jena, najviši nivo od januara 2010. godine.

U odnosu na američku valutu, cijena eura probila se jutros iznad nivoa od 1,30 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,2990 dolara.

Nakon što je juče porasla za 65 centi, jutros je terminska cijena nafte na berzi u New Yorku ojačala dodatnih 20-ak centi, na 93,60 dolara po barelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *