Španija i Kipar ostaju u recesiji i u 2014.

Dodajte komentar

Španska ekonomija, koja je daleko od izlaska iz recesije nastale 2012. godini zbog pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,4 odsto, pretrpiće ove godine usporavanje ekonomske aktivnosti do 1,9 odsto.

To usporavanje će se, međutim, produžiti i na 2014. godinu, kada će, prema posljednjim prognozama britanske HSBC banke, oslabiti za 0,2 odsto, prenosi španski dnevnik Vanguardija. Tako će Španija, zajedno sa Kiprom, postati jedine članice evrozone koje će i u narednoj godini ostati u recesiji.

Prema podacima HSBC-a, kiparska ekonomija će ove godine oslabiti za 3,5 odsto, a u narednoj godini za 1,3 odsto.

„Stroge mjere štednje ugrozile su tražnju i javnu potrošnju, zbog čega se španska ekonomija trenutno nalazi za sedam odsto ispod maksimalnih vrijednosti sa početka 2008. godine“, navode analitičari HSBC-a.

„Španska vlada procijenjuje da će tempo pada ekonomije oslabiti u 2013. godini, ali mi smo daleko pesimističniji“, priznaju analičari.

Španski javni dug bi, prema HSBC-u, mogao nastaviti da raste, pa bi nakon prošlogodišnjeg rasta na 88,5 odsto BDP-a, ove godine mogao porasti na 94 odsto, a iduće na 99,5 odsto.

Kako navodi HSBC, Španija će ove godine sniziti budžetski deficit na 5,5 odsto BDP-a, i na 4,5 odsto u 2014. godini, dok će nezaposlenost skočiti na 27,2 odsto u 2013, a naredne godine na 27,4 odsto. Tanjugbiz.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *