Merkel održala lekciju Putinu

Dodajte komentar

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u nedjelju u Njemačku gdje je u Hanoveru posjetio privredni sajam zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja mu je poručila da je Rusiji potrebno “aktivno civilno društvo”.

Putinova posjeta Njemačkoj i Holandiji, najvećim evropskim trgovačkim partnerima Rusije, trebala je da se fokusira na trgovinska pitanja, no uslijedila je samo nekoliko sedmica nakon niza državnih inspekcija stranih nevladinih organizacija u Rusiji, koje Putin smatra špijunskima.

Njemačka kancelarka Merkel je u govoru održanom na otvaranju Hanoverskog privrednog sajma na kom je ove godine zemlja partner Rusija, rekla kako je Rusija puno novaca potrošila na velike investicije u infrastrukturu, no da Njemci mogu da pomognu kada je riječ o inovativnosti i promjenama.

“Moramo intenzivirati naše rasprave i razviti zamisli, te nevladinim organizacijama, koje su nam poznate kao pokretač tih inovacija, omogućiti dobre šanse za rad u Rusiji”, rekla je Merkel. “Vjerujemo da se sve može vrlo uspješno realizovati ukoliko postoji aktivno civilno društvo”, kazala je Merkel.

Njemačka i Holandija trebaju Rusiju zbog energetskih resursa te kao tržište za izvoz raznih proizvoda – od Volkswagena do tulipana.

Njemačka opozicija je od Merkel tražila da prenese svoju zabrinutost Putinu, ne samo kada je riječ o inspekcijama nevladinih udruženja, već i o razmiricama oko sirijskoga građanskog rata i ruskih kritika iznesenih na račun njemačkog finansijskog spašavanja Kipra.

Razgovor s Putinom uključiće i neka kontroverzna pitanja, rekla je Merkel novinarima na marginama događaja na privrednom sajmu.

Putin je u govoru održanom na sajmu u Hanoveru rekao kako se Rusija fokusirala na ekonomsko jačanje te je istakao da se uprkos globalnoj finansijskoj krizi “Rusija nastavlja pozitivno razvijati”.

U intervjuu za njemački ARD, Putin je odbacio kritike u pogledu inspekcija nevladinih organizacija te kazao kako neće dopustiti da takva pitanja zasjene njegovu posjetu privrednom sajmu, ponovno istaknuvši da se Zapad ne treba brinuti zbog ruske unutarnje politike, prenosi Poslovni portal.

Putin, bivši član KGB-a svojevremeno stacioniran u Istočnoj Njemačkoj u kojoj je odrasla Merkel, optužio je zapadne države da koriste nevladine organizacije kako bi špijunirale Rusiju i uticale na politiku te države.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *