Apple sve više sluša kineske vlasti

Dodajte komentar

Kompanija Apple je prije nekoliko dana iz ponude izbacila aplikaciju kojom se pristupa zabranjenim knjigama u Kini, kao još jedan znak da je tehnloški gigant spreman da sarađuje sa kineskom vladom.

Jedan od kineskih programera koji je radio na aplilkaciji rekao je da mu je iz Applea saopšteno da su preduzeti koraci za uklanjanje te aplikacije jer ona vodi do sadržaja koji je u Kini ilegalan.

Aplikacija piod imenom „Jingdian Shzcheng“ omogućavala je preko iPada i iPhonea pristup knjigama pisca i političkog aktiviste Vanga Liksjonga, koji je žestoki kritičar kineske politike prema Tibetu.

Uklanjanje aplikacije i digitalnih kopija njegovih knjiga iz App Storea je uslijedilo samo nekoliko dana nakon ponižavajućeg izvinjenja kineskoj javnosti koja je kritikovala kompaniju kao potpuno „bezosjećajnu i arogantnu“ kada su zahtjevi i problemi kineskih potrošača u pitanju. Nakon toga izvršni direktor kompanije Tik Kuk je obećao da će Apple poboljšati svoju servisnu i garantnu politiku koja u ovom trenutku kineskim potrošačima nudi maje prava nego što je to slučaj u ostatku svijeta.

Analitičari ove poteze s stanovišta kompanije ocjenjuju kao sasvim racionalne i „uobičajeno poslovno prilagođavanje“ tržištima koja nisu potpuno identična. S druge strane u kompaniji postoj bojazan da bi slabljenje tržišne pozicije u Kini, kao jednog od najbrže rastućih tržišta smartfona, za Apple bilo nedopustivo.

Ali Apple kod kuće trpi ozbiljne kritike zbog popuštanje kineskim vlastima i pristajanje na jedan vid cenzure, dok je za većinu zapadnih kompanija skoro nemoguće poslovanje u Kini uslijed političkih prepreka.

Google je recimo odustao od saradnje i namjere da napravi svoj kineski pretraživač poslije sukoba sa cenzorima, pa tržištem sada dominira domaća kompanija Baidu koja ima bliske veze sa kineskom vladom.

U javnosti su se u posljednje vrijeme pojavila nagađanja da Apple trenutno radi na jeftinijem telefonu specijalno dizajniranim za kinesko tržište, ali još uvijek nema nikakvih dodatnih detalja o tom eventualnom potezu.

Apple se još uvijek nije zvanično oglasio o povodom uklanjanja sporne aplikacije u Kini, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *