A Litvaniji u ovoj krizi raste rejting

Dodajte komentar

Međunarodna agencija za kreditni rejting Fič (Fitch) povisila je dugoročni rejting Litvanije u stranoj valuti sa “BBB” na “BBB+”, a u domaćoj sa “BBB+” na “A-“.

Prognoza rejtinga je stabilna, saopštila je agencija, prenosi Finmarktet.

“Fič” je povisio kraktoročni rejting u stranoj valuti sa “F3” na “F2”, a rejting zemlje sa “A” na “A+”.

“Povećanje suverenih rejtinga Litvanije odražava dalji oporavak privrede posle duboke ekonomske krize. Rast u 2012. je premašio očekivanja, iako rizici u zoni eura nisu smanjeni”, navedeno je izveštaju.

Agencija konstatuje rast potrošnje koji podržava domaću tražnju, i očekuje oporavak investicija u 2013-2014. godini.

Pored toga, u Litvaniji se nastavlja budžetska konsolidacija: deficit bužeta je osjetno smanjen sa 5,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2011. na tri odsto u 2012. Državni dug iznosi 41 odsto BDP-a, i vjerovatno će se snižavati posle dostignutog maksimuma ove godine.

Prema ocjenama “Fiča”, Litvanija je uspjela da postigne konkurentnost na medjunarodnim tržištima i povjerenje u svoju kreditnu sposobnost.

Agencija “Mudiz” (Moody's) je zadržala rejting Litvanije na nivou “Baa1” (koji odgovara oceni “Fiča” posle povišenja), “Standard i Purs” je ocenila sa “BBB” (stepen niže), a prognoze obje agencije su “stabilne”, podseća Finmarket.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *