Na sjednici Savjeta CBCG ocijenjeno: Zabrinjava kvalitet kredita

Dodajte komentar

Savjet Centralne banke Crne Gore ocijenio je juče da određenu dozu zabrinutosti unosi kreditni portfolio, odnosno njegov kvalitet.

– Određenu dozu zabrinutosti unosi dalje pogoršanje kvaliteta kreditnog portfolija, i pored preduzetih mjera na njegovom saniranju, što je rezultiralo negativnim finansijskim rezultatom na nivou sistema. Međutim, gubici su uspješno apsorbovani postojećim kapitalom, kao i dokapitalizacijama – ocijenjeno je na sjednici Savjeta Centralne banke kojom je predsjedavao guverner Milojica Dakić.

U izvještaju o stabilnosti finansijskog sistema ocijenjeno je da se postojeći nivo rizika može okarakterisati kao umjeren.

– Ocijenjeno je da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika i dalje umjeren i pored prilično nestimulativnog makroekonomskog ambijenta, kako u zemlji, tako i u zemljama u širem okruženju Crne Gore – navodi se u izvještaju.

Podaci pokazuju da je evidentan pad u gotovo svim sektorima proizvodnje, izuzev u sektoru trgovine na malo koji ostvaruje rast. Stanje u bankarskom sektoru, prema preliminarnim podacima, je stabilno.

– Ocijenjeno je da se ključni izazov u ovoj godini odnosi na održavanje fiskalne stabilnosti, koja je ugrožena brzim rastom javnog duga i visokim budžetskim deficitom iz prethodnih godine. Ohrabruju zaustavljanje izdavanja novih garancija i mjere fiskalnog prilagođavanja, kao i nove najavljene mjere u borbi protiv sive ekonomije. Na jačanje okvira za očuvanje finansijske stabilnosti u 2012. godini uticalo je donošenje nacionalnog plana za upravljanje finansijskom krizom na nivou cjelokupnog finansijskog sistema (tzv. National Contingency Plan) – saopšteno je nakon sjednice savjeta, prenosi Pobjeda.

Cilj je, kako su naveli, da se omogući efikasno, efektivno, konzistentno i sveobuhvatno praćenje, identifikacija i eventualno sprečavanje i/ili ublažavanje razvoja potencijalnih sistemskih rizika u finansijskom sistemu.

Centralna banka Crne Gore, u prošloj godini bila je skoncentrisana, navodi se u saopštenju, na ostvarivanje osnovnog cilja očuvanja i jačanja finansijske stabilnosti.

Inflacija u prošloj godini 5,1%

Inflacija u prošloj godini u Crnoj Gori bila je 5,1%, što je 2,3 procentna poena više nego godinu ranije pokazuju podaci Centralne banke.

– Inflacija u Crnoj Gori u prošloj godini bila je na značajno višem nivou od inflacije ostvarene u eurozoni (2,2%), kao i od godišnje inflacije zabilježene u EU (2,3%) i nekim zemljama regiona – ocijenjeno je na sjednici Savjeta.

U izvještaju se, međutim, kaže da većina banaka i anketiranih preduzeća očekuje opadanje stope inflacije u ovoj godini.

– To je potvrdila i modelska prognoza da će se u 2013. godini inflacija kretati u rasponu od 1,5% do 3,5% – podsjećaju iz CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *