Francuska od Njemačke zatražila da ublaži uslove oko deficita

Dodajte komentar

Francuska je od Njemačke u četvrtak zatražila da joj odobri više vremena za ostvarenje zadanog smanjenja javnog duga, ali i odbila da postaje novi “evropski bolesnik”, iako podaci pokazuju sve dublju krizu u toj zemlji.

Francuska je priznala da u 2013. neće uspjeti smanjiti svoj manjak na nivo 3 posto BDP-a i zato od partnera u EU-u, prije svega od Njemačke kao najve evropske ekonomije, traži dodatnu godinu za ispunjenje tog cilja.U govoru na svečanosti u pograničnom gradu Strasbourgu obilježavanja francusko-njemačkog partnerstva, francuski ministar finansija Pierre Moskovici od njemačkog je kolege Wolfganga Schaeublea zatražio da ne dovede u pitanje stabilnost francuske  ekonomije insistiranjem na novim mjerama štednje.

“Njemačka to mora shvatiti”, rekao je, dodajući da zna kako Schaeuble razumije taj zahtjev jer Njemačkoj “treba snažna Francuska”.

No Schaeuble je zaobišao direktan odgovor, rekavši kako Njemačka smatra da proračunska stega ne isključuje ekonomski rast.

“Moramo prekinuti tu raspravu koja kaže da morate izabrati ili štednju ili rast”, rekao je, dodajući da je rast “neophodan”.

Francuska je priznala da ove godine neće ostvariti predviđeni ekonomski rast od 0,8 posto, ali je u četvrtak uspjela prodati državne obveznice uz rekordno mali prinos od 1,94 posto, što je Moskoviciju poslužilo kao podloga za tvrdnju da ulagači imaju povjerenja u reforme koje sprovodi vlada predsjednika Francoisa Hollandea, koja je obećala uravnotežiti svoje finansije do 2017.

“Mislite li da bismo ostvarili takvu prodaju da smo Kipar, Grčka ili čak Španija, Italija ili neki drugi”, upitao je, prenosi seebiz.eu.

“Uvjeravam vas da se kad dolazim na sastanak eurogrupe ne osjećam kao evropski bolesnik”, dodao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *