Vlada zabranila ofšor kompanijama da učestvuju na tenderu za istraživanje nafte

Dodajte komentar

Crnogorska Vlada zabranila je ofšor kompanijama da učestvuju na predstojećem tenderu za istraživanje i eksploataciju nafte. Na taj način, Vlada je odustala od prakse da se ofšor kompanije pojavljuju kao učesnici i kupci u privatizacijama najvećih crnogorskih kompanija- KAP-a, Željezara i turističkih kompleksa.

U informaciji koju je Vlada usvojila na prošloj sjednici, se jasno navodi koje kompanije nemaju pravo učešća na tenderu:

– Kompanijama koje dolaze iz poreskih rajeva i ofšor destinacija, odnosno kompanije koje su registrovane u jurisdikcijama u kojima nadležni organi Crne Gore nemaju pristup kako u pogledu registracije tih kompanija tako i u pogledu finansijskih izvještaja. Na tender ne mogu učestvovati ni kompanije kod kojih krajnja vlasnička struktura nije transparentna za nadležne organe Crne Gore, kao ni onim firmama sa kojima država ima negative iskustvo, kaže se u Informaciji, dostavljenoj Portalu Analitika.

Datum tendera još nije zvanično određen, ali se očekuje da će biti uskoro.

Prema uslovima tendera, ukupno je određeno 13 blokova površine 3191 km2 koji su teritorijalno pripadali nekadašnjem bloku 3 kod Ulcinja. Navedeni blokovi su odabrani jer za njih postoji najviše raspoloživih geoloških podataka, s tim da je i interes kompanija najveći za taj dio podmorja.

Sedamdeset odsto prihoda ide državi: Vlada je prošle godine utvrdila fiskalnu politiku upstream industrije ugljovodonika, kojom je definisan model i visina ubiranja prihoda države od industrije proizvodnje nafte i gasa. Fiskalnom politikom je predviđeno da ukupni prihod države od proizvodnje bude na nivou od 60 do 70 odsto od ukupne ostvarene neto dobiti kompanije.

Koncesionaru se, inicijalno, se ugovor dodjeljuje na 7 (+2) godine, plus dodatnih 20 (+10) godina u slučaju da počne proizvodnja. Odluku o dodjeli ugovora donosi Skupština Crne Gore, a tender je otvoren 9 mjeseci. Nema otkupa tenderske dokumentacije, ona je besplatna i nalazi se na internet stranici Vlade. Ponuđači plaćaju naknadu za dostavljanje ponude u iznosu od 35.000 eura.

24 kompanije u trci za “crno zlato”: Za učešće na tenderu za istraživanje nafte interesovanje je pokazalao 24 kompanije među kojima su najveće svjetske kompanije u ovoj oblasti poput Gasproma (Rusija), Eksona (SAD), Statoila ( Norveška)…

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *