Svjetska tržišta: Wall Street porastao, evropski indeksi pali zbog kiparske krize

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su prošle sedmice S&P 500 i Dow Jones indeks dostigli rekordne nivoe, što se ponajviše zahvaljuje uljepšavanju portfelja na kraju tromjesečja, dok su evropska tržišta oslabila pod pritiskom kiparske krize.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice ojačao 0,5 posto, na 14.578 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,8 posto, na 1.569 bodova, a Nasdaq indeks 0,7 posto, na 3.267 bodova.Nakon što je početkom marta Dow Jones dostigao najviši nivo u istoriji, prošle sedmice je i S&P 500 indeks dohvatio rekordni nivo. No, trgovalo se oprezno, uz mršav obim trgovanja, što je posljedica kiparske krize i nepdsticajnih makroekonomskih podataka.Prema konačnoj, trećoj procjeni, u posljednjem lanjskom tromjesečju američka ekonomija je porasla 0,4 posto na godišnjem nivou, više u odnosu na prethodnu procjenu od 0,1 posto, no manje od očekivanih 0,5 posto.

Uprkos nepodsticajnim ekonomskim pokazateljima, berzanski indeksi su porasli jer su menadžeri fondova uljepšavali svoje portfelje na kraju kvartala, kupujući dionice koje su u posljednja tri mjeseca zabilježile najbolju izvedbu.

No, na većini evropskih berzi cijene dionica su prošle sedmice pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 1,5 posto, na 7.795 bodova, a pariški CAC 1 posto, na 3.731 bod. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,3 posto, na 6.411 bodova.

Premda je na početku prošle sedmice postignut dogovor između Kipra i međunarodnih kreditora o pomoći toj državi od 10 milijardi eura, čime je izbjegnut kolaps tamošnjih banaka i mogućnost isključivanja te ostrvske države iz eurozone, kiparska kriza daleko je od rješenja.

Najava oporezivanja neosiguranih depozita u bankama iznad 100.000 eura izazvala je bojazan od masovnog odljeva kapitala, pa su kiparske banke tek pred kraj prošle sedmice, nakon što su 10-ak dana bile zatvorene, počele poslovati.

Kako bi spriječilo odliv kapitala, kiparsko ministarstvo finansija izdalo je u međuvremenu uredbu o strogom ograničavanju kretanja kapitala.

Međutim, ulagači se plaše da će štediše iz drugih članica eurozone takođe početi povlačiti novac iz banaka, u strahu da će se model spašavanja Kipra primjenjivati i u drugim zemljama tog bloka.

Naime, taj model rješavanja bankarske krize predstavlja radikalan odmak od dosadašnje politike eurozone prema kojoj su račun za bankovne probleme u finalu snosili porezski obveznici i zadužene vlade.

Premda kiparska kriza prošle sedmice nije znatnije uticala na američka tržišta, i tamošnji su ulagači vrlo oprezni.

„Nakon sjajnog tromjesečja, iduća  sedmica bitće vrlo važna. To bi mogao biti početak realističnijeg pogleda na probleme koji su i dalje prisutni, a tržište ih je u posljednje vrijeme zanemarilo. U eurozoni se produbljuje recesija, Kipar je u finansijskoj krizi, a kineska ekonomija raste po nižim stopama nego prije. Idućih nedjelja vidjećemo je li rekord S&P indeksa novi čvrsti temelj za daljnji uspon cijena, ili će uslijediti dugo očekivana korekcija cijena dionica”, kaže Bruce McCain, strateg u Key Private banci.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks prošle nedjelje porastao 0,5 posto, na 12.397 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *