Banka BRIKS-a se neće takmičiti sa zapadnim institucijama

Dodajte komentar

Cilj osnivanja Razvojne banke grupe BRIKS je da upotpuni, a ne da se takmiči sa zapadnim institucijama na svjetskom nivou, izjavio je indijski ministar finansija Palanijapan Čidambaram.

On je takođe ukazao da Indija podržava prijedlog Japana za imenovanje visokog zvaničnika ministarstva finansija na funkciju čelnika Azijske razvojne banke (ADB), prenosi Frans pres.

Osnivanje BRIKS-ove Razvojne banke doživljava se kao osporavanje pravila koja su postavile postojeće institucije poput Svjetske banke, a njen cilj je borba protiv evropske ekonomske krize i ulaganje u infrastrukturu, za koju će prema prognozama zemalja BRIKS-a biti potrebno 4,5 biliona dolara u narednih pet godina.

„Banka BRIKS-a se neće takmičiti sa Svjetskom bankom ili ADB-om. Ona će upotpuniti Svjetsku banku ili ADB“, rekao je Čidambaram na konferenciji za štampu u Tokiju tokom dvodnevne posjete Japanu.

„Zašto nam je potrebna banka? Zato što su sredstva, koja su trenutno dostupna kroz postojeće multilateralne institucije, nedovoljna. Svjetska banka i ADB obezbjeđuju sredstva, ali ona su nedovoljna“, dodao je on.

Ovi komentari su uslijedili nakon što su lideri grupe BRIKS-a prošle nedjelje održali samit u Durbanu, u Južnoafričkoj Republici, na kome se razgovaralo o osnivanju Razvojne banke. Tanjugbiz.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *