Tvrdica milijarder: Život šefa Ikee

Dodajte komentar

Osnivač Kompanije jeftinog nameštaja na sklapanje “Ikea” Ingvar Kamprad, koji je juče napunio 87 godina, poznat je, pa i ozloglašen, po svojoj štedljivosti.

Mada je prošlogodišnji profit njegove kompanije iznosio oko 4 milijarde eura, a vrijednost prodaje u 44 zemlje oko 28 miljardi eura, dok je on sam u jednom trenutku bio čak i najbogatiji čovjek na svijetu, Kamprad živi u vrlo neupadljivom bungalovu u Švajcarskoj.

Najviše voli da jede ćufte iz kafeterija u svojim prodavnicama, i ide redovno sa suprugom na pijacu, i to pred zatvaranje, kad prodavci spuštaju cijene. Koristi gradski prevoz, a avionom leti isključivo ekonomskom klasom, mada bi bi sebi bez ikakvih problema mogao da priušti privatni mlaznjak.

Anegdote kažu čak i da ga jednom u Švajcarskoj nisu pustili na dodjelu nagrada najuspješnijim privrednicima, jer su ga vidjeli kako pred zgradu gdje su nagrade uručivane izlazi iz gradskog autobusa.

On ne propušta da kući ponese neupotrebljene kesice soli i bibera iz restorana.

Da se ipak ne štedi baš na svemu svjedoči, međutim, činjenica da Kamprad posjeduje i veliko seosko imanje u Švedskoj i vinograde u Provansi, kao i da je šezdesetih godina vozio “porše” i volio da nosi elegantna odijela.

Njegov bivši izvršni asistent, Johan Stenbo, koji je o Kampradu naspisao i knjigu, smatra čak i da je cjelokupni štedljivi imidž zapravo dobro promišljen, u nastojanju da se Kamprad javnosti prikaže kao čovek iz naroda, kao “jedan od nas”, ne bi li još više povećao već i onako ogromnu popularnost svojih proizvoda.

Kao primjer Kampradove vještine za manipulisanje javnim mijenjem, Stanbo navodi i njegovo ponašanje nakon otkrića da je 1942. bio član profašističkog pokreta Nova Švedska.

Na to otkriće, Kamprad je reagovao tako što je zaposlene u svojoj kompaniji zamolio da mu oproste, dok je dobrotvorne donacije kompanije povećao na preko 100 miliona eura, prenosi b92.net.

Stanbo takođe tvrdi i da Kamprad rado prizanje svoje mane i slabosti, stvarajući od toga svojevrstan paravan: predstavlja se kao disleksičar, liječeni alkoholičar, pomalo rasijan i priglup, dok mu je um zapravo izuzetno britak, sve konce drži u svojim rukama, i do najsitnijih detalja je svjestan svega što je za kompaniju bitno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *