Sjeverna Koreja objavila “stanje rata” sa Južnom Korejom

Dodajte komentar

Sjeverna Koreja je rano jutros saopštila da ulazi u “stanje rata” sa Južnom Korejom, što je još jedna u nizu eskalacija oštre retorike prema Seulu i SAD otkad je Pjongjang dopao pod međunarodne sankcije zbog odbijanja da prekine sa nuklearnim testovima.

“Od sada, relacije između sjevera i juga ulaze u ratno stanje i sve teme koje se pritom budu pojavljivale biće rješavane u skladu s tim”, piše u saopštenju koje je prenijela sjevernokorejska zvanična agencija KCNA.

KCNA je navela da su saopštenje zajednički izdale vlada Sjeverne Koreje, vladajuća partija i druge organizacije.

Sjeverna Koreja skoro svakodnevno prijeti napadima na južnokorejske i američke vojne baze od početka marta, kada su armije SAD i Južne Koreje započele vojne vježbe i podigle stanje pripravnosti na najviši nivo. S druge strane, osiromašeni sjever nije zatvorio zajedničku industrijsku zonu u koju svakog dana na stotine vozila i radnika sa juga dolazi preko utvrđene granice.

Zanimljivo je da je saopštenje Sjeverne Koreje došlo samo nekoliko sati nakon što je Aleksandar Veršbou, zamjenik generalnog sekretara NATO, izjavio da je “sa mladim i neiskusnim liderom (Sjeverne Koreje) Kim Džong Unom nerazumno isključiti mogućnost ratnog sukoba na poluostrvu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *