Zašto je sve više gradova i regiona pred banktorom?

Dodajte komentar

Američki grad Detroit, koji se nalazi na ivici bankrota, dobio je prinudnu upravu. Na čelu grada nalazi se upravni direktor koji će kao upravnik u doba krize imati široki obim ovlašćenja. U slučaju da njegova misija propadne, prijestonica američke automobilske industrije će postati najveći grad koji je bankrotirao u SAD.

Stručnjaci govore o tendenciji bankrotstva ne samo određenih gradova, već i čitavih regiona. Ovakva stiuacija u SAD ali i Evropi, prema mišljenju rukovodioca Centra ekonomskih istraživanja Instituta globalizacije i socijalnih kretanja Vasilija Koltašova, povezana je sa transferom industrije u Kinu i zemlje trećeg svijeta u toku posljednjih 15 godina i, na takozvanu industrijsku periferiju globalnog ekonomskog sistema, piše Glas Rusije.

’Ta tendencija, prije svega, primetna je u najrazvijenijim zemljama svijeta koje posluju po principima kapitalističkog sistema. SAD, Evropa, Japan- ovde dolazi do centralizacije finansija. Ali, to ne stvara boljitak, iz jednostavnog razloga, jer vlasti ne mogu naći rešenje ekonomskih problema. Čini se takođe, da se vlasti posebno ni ne trude da ovo rješenje nađu,’ kaže Koltašov.

Zapravo, oni su faktički, tokom posljednjih nekoliko godina konzervirali krizu. I jedini je njihov uspjeh to što su ogrančili dalji razvoj krize.

Čitav niz eksperata se slaže da je do pojave ovih “gradova duhova“ došlo zbog činjenice da savremeni sistem proizvodnje ne traži toliko mnogo radnika, kao nekad.

Ipak, ne bi trebalo dramatizovati situaciju. Danas, kada smo svjedoci brojnih političkih i ekonomskih promjena na globalnom nivou, trebalo bi očekivati i povećanje broja ovih “gradova duhova“. Svaki od njih ima neku svoju priču i istoriju.

Na raskrsnicama trgovačkih puteva, tranzitnih tačaka na vodenim putevima, kao punktovi odbrane – gradovi su se rađali iz praktične potrebe. I umirali čim bi potreba nestala. Ponovno stvaranje je skuplje. Kompletno rušiti – nema smisla. Dakle, vlastima se i ne žuri. S druge strane, najvažniji saveznik – vrijeme će i bez ljudske pomoći izbrisati gradove duhova sa lica zemlje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *