Vlada garantuje i za podmorski kabal od 60 miliona eura

Dodajte komentar

U aprilu će biti zaključen kreditni aranžman između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Crnogorskog elektro-prenosnog sistema, za projekat izgradnje kabla Tivat – Pljevlja, u iznosu od 60 miliona eura. Neophodna garancija Države je već predviđena Budžetom za 2013. godinu, uvažavajući njenu razvojnu komponentu i minimalan rizik koji je karakteriše, kazao je ministar finansija Radoje Žugić, dodajući da je za efektivnost ovog aranžmana državna garancija neophodna.

Žugić je sa šefom šefom kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori Đuliom Morenom i savjetnikom i koordinatorom za sektor elektroenergije u EBRD-u, Janom Braunom o podršci EBRD-a realizaciji projekta podmorskog interkonektivnog kabla između Crne Gore i Italije, prenosi RTCG.

Žugić je istakao da je „Ministarstvo finansija predvidjelo garanciju za pomenuti aranžman, iz razloga što je riječ o izuzetno značajnom razvojnom projektu, čija će realizacija dati doprinos dinamiziranju ekonomske aktivnosti“. U tom pravcu će Ministrastvo finansija, u kratkom roku, nacrt ugovora o kreditnom aranžmanu i predlog za izdavanje garancije kao vida obezbijeđenja, uputiti Vladi Crne Gore na odobrenje.

Sagovornici su izrazili obostrano zadovoljstvo ostvarenim dogovorom o pružanju podrške ovom projektu, koga su ocijenili izuzetno kvalitetnim i dugoročno održivim.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *