U Hrvatskoj uhapšen kamataš

Dodajte komentar

Splitska policija uhapsila je kamaša koji je zbog posuđenih par hiljada eura, svoje žrtve, nakon što su duže vrijeme pod pritiscima vraćali novac, tražio da potpišu ugovor o zajmu na 10 hiljada eura ili više.

Osumnjičenom 52-godišnjaku na teret se stavlja iznuđivanje muškarca koji mu je zbog posuđenih hiljadu eura, nakon više od dvije godine torture, platio ukupno šest hiljada eura, uz ugovor o zajmu u kojem je morao potpisati da mu duguje čak 11.500 eura. Njegova druga žrtva bila je žena koja je zbog 200 eura “zaostatka” ostala bez automobila i bila prisiljena na ugovor o dugovanju 10 hiljada eura.

Zbog duga od hiljadu eura, koje nije vratio za dogovorena tri mjeseca, 46-godišnjak je kamatašu morao mjesečno isplaćivati 250 eura koje je kasnije povećavao do 500 eura. Tako je od druge polovine 2010. do kraja 2012. platio šest hiljada eura i pod prijetnjama na kraju potpisao ugovor da je mu duguje 11.500 eura.

Ženi koja je takođe bila kamaševa žrtva tri hiljade eura posudio je u oktobru prošle godine, uz dogovor da će mu u roku od 45 dana vratiti 4.500 eura. Nakon što mu je vratila 4.300 eura, zbog preostalih 200 eura, uzeo joj je automobil, no kada mu je nakon nekoliko dana vratila novac dug joj je povećao na pet hiljada eura, prenosi Poslobni dnevnik. Pritom ju je svakodnevno pozivao mobilnim telefonom prijeteći njoj i njenoj porodici, što je, prema policijskim tvrdnjama, kod 34-godišnjakinje izazvalo strah i zdravstvene smetnje. Iz straha je i ona pristala da potpiše ugovor o priznavanju duga od 10 hiljada eura, a kamataš ju je, uz nove prijetnje, za svaki dan kašnjenja tražio dodatnih hiljadu kuna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *