Crna Gora je u recesiji

Dodajte komentar

Crnogorska ekonomija je u recesiji i o tome svjedoče preliminarni podaci Monstata, Državnog zavoda za statistiku, prema kojima je ona pala u četvrtom kvartalu prošle godine 0,3 odsto, drugo tromjesečje uzastopno.

Prema podacima Monstata, crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) pao je u trećem kvartalu prošle godine 0,2 odsto, a u četvrtom 0,3 odsto. Recesija se definiše kao pad ekonomskih aktivnosti dva kvartala uzastopno. BDP u tekućim cijenama u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu iznosio je 822,8 miliona eura.Iz Monstata su saopštili da je crnogorski BDP u prvom kvartalu prošle godine, u odnosu na isti period 2011, pao 2,3 odsto, dok je u drugom ostvaren realan rast od 0,3 odsto.

„Revidirani podaci kvartalnog BDP-a biće raspoloživi kada bude objavljen godišnji BDP za prošlu godinu, odnosno u septembru ove godine“, kazali su iz Monstata.

Crnogorska ekonomija je u prvom kvartalu 2011. godine, prema podacima Monstata, pala 0,5 odsto, dok je u naredna tri tromjesečna perioda ostvarila rast od 3,6 odsto, 5,9 odsto i 2,6 odsto. BDP je u 2011. godini iznosio 3,234 milijarde eura, u tekućim cijenama, što je 4,2 odsto nominalno više u odnosu na 2010. BDP po stanovniku, koji pokazuje mjeru ekonomskog blagostanja prosječnog pojedinca, 2011. je iznosio 5,211 hiljada eura, prenosi Tanjugbiz.

Monstat objavljuje rezultate obračuna kvartalnog BDP-a, u tekućim i stalnim cijenama, prema proizvodnom pristupu kombinovanjem direktne i indirektne metode. BDP prema proizvodnom pristupu predstavlja sumu bruto dodatih vrijednosti svih sektora ekonomije uvećanu za neto poreze na proizvode.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *