U prodavnicama nema spornih proizvoda od riže

Dodajte komentar

U crnogorskim supermarketima nema sporne tjestenine proizvođača kod kojih je utvrđeno prisustvo neautorizovane genetski modifikovane riže, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva poljoprivrede.

Iz Ministarstva su saopštili da su juče obaviješteni o postojanju neautorizovane genetski modifikovane riže u proizvodima inostranih proizvođača „Maresi“ iz Beča, „Riso skoti“ iz Italije i „Fudtraks“ iz Holandije, nakon čega su naložili njihovo povlačenje iz prodaje.

Sporna je serija tjestenine od riže od 250 grama proizvođača „Maresi“ sa rokom trajanja do 15. avgusta 2014., tjestenine od rižinog brašna od 250 grama proizvođača „Riso skoti“ sa rokom trajanja do septembra 2014, te serija rezanaca od riže od 250 grama proizvođača „Fudtraks“ sa rokom do 26. marta 2015.

Iz Ministarstva su saopštili da su uvoznici i distributeri ovih proizvoda odmah obaviješteni da treba da povuku sporne proizvode sa tržišta.

„Preduzete radnje su, prije svega, motivisane namjerom da se preventivno djeluje i zaštiti zdravlje potrošača. S tim u vezi, kontaktirani su supermarketi `Voli`, `Merkator, `Maksi`, `Albona` i `HDL`“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo navodi da su supermarketi „Voli“, „Merkator“, „Maksi“ i „HDL“ potvrdili je da u svojim sistemima nemaju sporne artikle, te da prate razvoj situacije, o čemu će redovno obavještavati javnost, prenosi Capital.

Dalje se navodi da u Crnoj Gori nema „Alnatura“ eko kašice „Bundeva-krompir-komorač“ od 190 grama sa rokom trajanja do 17. oktobra 2014. godine, serije koja je povučena u pojedinim zemljama EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *