Njemci: Hrvatska sljedeći pacijent EU

Dodajte komentar

Njemački list “Zidojče cajtung” ocjenjuje da je Hrvatska naredna zemlja koja bi Evropskoj uniji moglada zada glavobolju.

Prema ocjenama ovog lista, Bugarska i Rumunija su 2007. preuranjeno primljene u EU, iako za to nisu bile politički i ekonomski zrele. To nisu ni danas uprkos milijardama eura pomoći, navodi se u komentaru “Zidojče cajtunga” uz strahovanje da bi isto moglo da se dogodi i sa Hrvatskom.

Nije li bilo nešto s Grčkom koja je takođe bila preopterećena u krutom nadmetanju Evropske unije i zato je u više navrata morala da dobije alimentaciju, pita se njemački list.

Ne gleda li upravo cijeli svijet na Kipar, ostrvo koje je zbog diskretne gostoljubivosti svojih bankara i notara prije svega omiljen kod bogatih Rusa i Ukrajinaca, navodi dalje “Zidojče cajtung” podsjećajući na to da je bankrot Kipra na kraju morao biti spriječen finansijskom injekcijom u visini od 10 milijardi eura.

Evropska komisija je sada otvorila put za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. U izvještaju na petnaest stranica konstatuje se zrelost Hrvatske za pristup EU.

Međutim, njemački list konstatuje da je Hrvatska, slično kao i Grčka, još uvijek zemlja u kojoj je privilegirana određena klijentela, zemlja koja ima podijeljenu upravu, prenaduvani državni sektor, jedva funkcionirajuće pravosuđe i nakon brojnih sprovedenih reformi, raširenu korupciju i zaostalu ekonomiju koja skoro nije pripremljena na izazove Evropske unije, prenosi b92.net.

“Zidojče cajtung” tvrdi da iste te informacije detaljno navedene u izvještajima Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, Transparensi internešnela ili Ujedinjenih nacija.

Čini se da Evropska komisija to ignoriše, zaključuje se u komentaru “Zidojče cajtunga”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *