Moody's snizio kreditni rejting slovenačkoj NKBM

Dodajte komentar

Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Moody's danas je objavila da je snizila dugoročni kreditni rejting Novoj kreditnoj banci Maribor (NKBM) na Caa2, uz negativne izglede.

Moody's je prije dvije sedmice već snizio dugoročni kreditni rejting najveće slovenačke banke, NLB-a, s B2 na Caa2.

Moody's je snizio i ocjenu NKBM-ovog podređenog duga s Caa3 na C. Vlasnici podređenog duga dolaze na red nakon što budu podmirene obaveze prema vlasnicima duga s pravom prednosti u naplati. Stoga podređeni dug pripada rizičnijoj kategoriji dugovanja.

Ocjenu finansijske sposobnosti banke bez državne pomoći BCA Moddy's je snizio s caa1 na caa3. Ocjena finansijske sposobnosti banke ostala je nepromijenjena.

Snižavanje ocjena posljedica je nedostatka zdravog kapitala potrebnog za održavanje kapitalne adekvatnosti u skladu sa smjernicama Evropske bankarske asocijacije (EBA), nužnih daljih otpisa i revalorizacije vrijednosti imovine koji dodatno slabe kapital banke te očekivanja da će kvalitet portfelja i dalje slabiti, saopštili su iz NKBM-a. Dodali su da će kapitalnu adekvatnost uskladiti sa zahtjevima EBA, piše Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *