Azijske berze ojačale

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama cijene akcija jutros porasle, zahvaljujući jačanju američke ekonomije, dok je euro i dalje pod pritiskom zbog rizika sadržanih u modelu spašavanja Kipra. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 6,30 sati bio u plusu 0,1 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju, Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,4 i 0,7 odsto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 6,30 sati u plusu 0,5 odsto. Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rekordni domet Dow Jones indeksa na Wall Streetu, nakon podataka koji ukazuju na ubrzanje rasta američke ekonomije u prvom tromjesečju u odnosu na anemični zadnji lanjski kvartal.

„Evropa će vjerovatno još neko vrijeme ostati u recesiji. No, američka se ekonomija oporavlja, a očekuje se i nastavak solidnog rasta Kine. Zahvaljujući jačanju tih dviju najvećih izvoznih tržišta azijskih kompanija, ulagači su danas dobro raspoloženi“, kaže Tetsuro Li, direktor u fondu Common Asset Management. Podaci o oživljavanju industrijske aktivnosti u SAD-u podstakli su rast cijena sirovina jer se očekuje jačanje potražnje. Juče je terminska cijena nafte na berzi u New Yorku skočila za 1,50 dolara, na 96,35 dolara po barelu, najviši nivo u pet sedmica.

Zahvaljujući tome, jutros su najveće dobitnice akcije u rudarskom i energetskom sektoru. S druge strane, oprezno se trguje akcijama banaka jer se ulagači plaše da bi se model spašavanja Kipra ubuduće mogao primijeniti i na druge članice eurozone koje se nađu u problemima. Dok su dosad troškove spašavanja banaka uglavnom snosili poreski obveznici i vlasti, kiparski model sadrži rizike po akcionare banaka, štediše i vlasnike obveznica.

„Finansijski je sektor jutros pod pritiskom jer bi međunarodni paket pomoći Kipru mogao biti model za rješavanje budućih problema u tom bloku, a ne izniman slučaj“, kaže Evan Lucas, strateg u kompaniji IG Markets.

Zbog toga je na valutnim tržištima euro i dalje pod pritiskom. Nakon što je juče poslijepodne zaronio na samo 1,2828 dolara, najniži nivo u četiri mjeseca, jutros se kurs eura kreće oko 1,2840 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura blago je ojačala s jučerašnjih 121,15 na 121,70 jena. I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa je njegov kurs porastao s jučerašnjih 94,20 na 94,75 jena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *