Savjetnici njemačke vlade prepolovili prognozu ekonomskog rasta u 2013.

Dodajte komentar

Ekonomski savjetnici njemačke vlade u ponedjeljak su više nego prepolovili prognozu rasta njemačke ekonomije u 2013., navodeći kao razlog oštar pad u četvrtom tromjesečju 2012. i slabe izglede za spoljnu trgovinu i ulaganja.

Savjetnici sada procjenjuju da će najveća evropska ekonomija ove godine gotovo stagnirati, uz mršavu stopu rasta od 0,3 posto, u odnosu na 0,7 posto zabilježenih u 2012.U oktobru su prognozirali da će ekonomija u ovoj godini porasti 0,8 posto, ali su u međuvremenu objavljeni podaci pokazali pad aktivnosti u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju za 0,6 posto.

Ujedno će vanjska trgovina, tradicionalno glavni pokretač njemačkog ekonomskog rasta, smanjiti BDP u ovoj godini za 0,3 postotnog boda, napominju.

Potražnja za njemačkom robom oslabila je zbog mjera štednje i recesije u drugim članicama eurozone, na koje otpada 40 posto njemačkog izvoza, prenosi seebiz.eu.

Ulaganja vjerovatno neće značajno pridonijeti rastu u prvoj polovini ove godine, dodaju savjetnici, prognozirajući njihov pad u cijeloj 2013. za tri posto, što bi ipak bilo blago poboljšanje u odnosu na 2013. kada su se ulaganja poduzeća u opremu i mašine smanjila 4,8 posto.

Rast će u ovoj godini generirati u prvom redu domaća potražnja, pri čemu bi lična potrošnja trebalo da poraste 0,7 posto a javna potrošnja za naviše revidiranih 1,7 posto.

“Posebno bi konačna potrošnja domaćinstava trebalo i dalje da bilježi čvrst rast, budući da je tržište rada još uvijek neobično stabilno”, ističu savjetnici u saopštenju.

Inflacija bi u ovoj godini trebalo da oslabi na 1,7 posto, s prošlogodišnjih dva posto, a stopa nezaposlenosti porasti na 6,9 posto, s prošlogodišnjih 6,8 posto, procjenjuju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *