Predsjednik Kipra i političari danas u Briselu

Dodajte komentar

Kiparski predsjednik Nikos Anastasijades i lideri političkih stranaka otputovaće danas u Brisel radi razgovora sa EU o mjerama neophodnim za izbjegavanje bankrota, javili su danas lokalni mediji.

Kiparska novinska agencija CNA javila je da će delegacija otputovati tokom podneva i da će se vratiti kasno večeras ili rano ujutro, dan prije isteka vremenskog roka za usvajanje mjera usmjerenih na prikupljanje 5,8 milijardi eura kako bi se osigurao finansijski paket pomoći vrijedan deset milijardi eura.

Kiparski parlament kasno sinoć odobrio je prve tri od osam vladinih mjera neophodnih za dobijanje pomoći EU i Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/.

Poslanici su odobrili uspostavljanje fonda solidarnosti putem nacionalizacije penzija i kontrole kapitala kako bi se spriječila „najezda“ na kiparske banke kada budu otvorene u utorak, 26. marta. Sve banke na Kipru sada zatvorene da bi se spriječilo podizanje novca.

Usvojen je i plan za restrukturu, koji je uzradila Centralna banka Kipra, a kojim će u lošestojećim bankama biti odvojena „dobra“ dugovanja od „loših“, posebno u drugoj po veličini „Laiki banci“.

Najspornija mjera koja tek treba da dođe pred poslanike je uvođenje poreza na depozite u bankama, što je u prethodnom obliku ranije odbijeno u parlamentu. Međutim, pošto se bliži istek vremenskog roka, koji je Kipru dala Evropska centralna banka, i pošto je iscrpljena mogućnost pronalaženja drugog izvora finansija, uključujući i Rusiju, poslanici će morati da razmotre i tu opciju za prikupljanje 5,8 milijardi eura.

Mediji navode da će poslanici, najvjerovatnije, razmatrati uvođenje poreza od 20 do 25 odsto na depozite veće od 100.000 evra u najvećoj Banci Kipra.

Evropska banka dala je Kipru rok do ponedjeljka, 25. marta, da postigne dogovor sa EU i MMF o paketu finansijske pomoći ili će uskratiti finansiranje banaka, što bi izazvalo krah finansijskih institucija i ekonomije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *