Od Njemaca bogatiji Španci i Italijani

Dodajte komentar

Njemačka domaćinstva raspolažu značajno manjom imovinom od onih u Španiji ili Italiji, pokazalo je istraživanje Bundesbanka o finansijama domaćinstava.

Prosječno njemačko domaćinstvo, prema podacima Bundesbanka, ima bruto imovinu u vrijednosti od 69 hiljada eura. Kad se od toga oduzmu dugovi, iznos neto ukupne imovine jednog njemačkog domaćinstva je 51 hiljada eura. U Italiji je to 163 hiljade eura, a u Španiji oko 178,3 hiljade eura.

U Francuskoj je taj iznos 113 hiljada eura, a u Austriji 76 hiljada eura, prenosi SEEbiz.

Bundesbank je istraživanje sproveo na skoro 36 hiljada domaćinstava u Njemačkoj u periodu između septembra 2010. i jula 2011. goidne, odnosno na početku krize eura. U ostalim zemljama su slične ankete sprovedene odmah nakon toga.

U istraživanju međutim u obzir nijesu uzimana jako bogata ili jako siromašna domaćinstva. Osim nekretnina pojedinog domaćinstva, u istraživanje je uračunavana i njegova ušteđevina, dohodak i očekivana penzija.

Bundesbank je iznio niz razloga zbog kojih njemačka domaćinstva u poređenju s drugim zemljama eurozone raspolažu manjom imovinom. Jedan je da u istraživanje nijesu uključeni svi aspekti s kojih se može sagledavati imovina.

Kao drugi mogući razlog navode se i dalje značajne razlike između nekadašnje Zapadne i Istočne Njemačke. Tako je srednja imovina nekog domaćinstva na istoku zemlje vrijedna 21,4 hiljade eura, dok je na zapadu ona ipak 78,9 hiljada eura.

Još jedan razlog, kako smatra Bundesbank, je taj što Njemci u poređenju s drugim Evropljanima, relativno rješe kupuju nekretnine.

Njemački mediji prenose da su ti podaci dio istraživanja u kojem su učestvovale centralne banke svih 17 zemalja eurozone.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *