Standard & Poor's snizio rejting Kipru

Dodajte komentar

Agencija Standard & Poor's snizila je rejting Kipra za jedan nivo, na ‘CCC’, navodeći kao razlog “akutne probleme” u kiparskom bankovnom sektoru. Kiparski je rejting snižen u četvrtak sa ‘CCCplus’ na ‘CCC’, uz negativnu prognozu.

Nikozija pokušava u kratkom roku, do ponedjeljka, formulisati plan rješenja krize, prihvatljiv za Evropsku uniju.

Dogovor je moguć, ističu u agenciji, dodajući ipak da će “s obzirom na sve snažnije pritiske na ekonomsku i finansijsku stabilnost uslovi svakog plana vjerovatno biti nepopularni i da će ih biti teško sprovesti u djelo u kontekstu snažnog, dugotrajnog pada ekonomskih aktivnosti i privremeno zatvorenih banaka”.

“Stoga smatramo da se povećava rizik da zemlja neće moći uredno servisirati svoje finansijske obaveze”, zaključuju u Standard & Poor'su.

U saopštenju ocjenjuju i da ni kiparska vlada ni dioničari banaka po svemu sudeći nisu sposobni podmiriti hitne potrebe poljuljanih banaka za kapitalom.

“S obzirom na izostanak inostranih privatnih ili službenih injekcija kapitala u kiparske banke smatramo da su ograničene mogućnosti za dokapitalizaciju posrnulog dijela sektora, ako izuzmemo pretvaranje potraživanja prema bankama, uključujući i depozite, u vlasničke udjele”, ističe se u saopštenju, prenosi Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *