Slova koja odlučuju o blagajni čitavih država

Dodajte komentar

A ili čak AAA, ima li minusa ili je na kraju plus? Ocjene agencija za procjenu hartija od vrijednosti mogu značiti bankrot ili kišu novca nekoj kompaniji, banci – ili državi. Što rade te agencije – i ko njima uopšte gleda u prste?

Nakon što je američka agencija za procjenu hartija od vrijednosti Standard & Poor's državne obveznice Grčke spustila za još jednu kategoriju, vlada Atine je doista na rubu nelikvidnosti.

Investitori čitavog svijeta su u samo jednom slovu B manje – rating se promijenio iz BBB+ u BB+ – primili poruku stručnjaka agencije kako više nije riječ o “prosječno dobrom ulogu, ali prilikom pogoršanja ukupnih privrednih okolnosti može se računati s problemima”, nego o “spekulativnom ulogu kod kojeg se, u slučaju problema, može računati da dug neće biti vraćen”.

Drugim riječima – to je postalo junk, “smeće” od kojeg je pametnom bolje držati prste podalje, a Atini je preostalo samo obećavati zelenaške kamate kako bi uopšte došla do kredita.

Agencije – jedina preostala svjetska supersila?

Istovremeno s novom procjenom Grčke – ali i sa spuštanjem ratinga Portugalu, podigla se i prašina oko samih američkih agencija koje uopšte imaju takvu moć da odlučuju o sudbinama država. Doista, još sredinom devedesetih je kolumnist New York Timesa pisao: “Postoje još samo dvije svjetske velesile: Sjedinjene Američke Države i agencije za procjenu hartija od vrijednosti. I vjerujte mi, nije uvijek jasno ko od njih ima veću moć.”

Isprva su takve nezavisne agencije bile i više nego potrebne: tržište kapitala i u 19. vijeku bilo je prepuno varalica svih vrsta, kompanija koje su postojale samo na papiru i samo naizgled solidnih investitora koji su olako pokušavali doći do nezasluženog bogatstva. Obzirom da je to bilo vrijeme u Americi kada se golem novac zarađivao na poslovima sa željeznicom, 1868. je objavljen “Priručnik o željeznicama u Sjedinjenim Državama”. Autor tog priručnika se zvao Henry Varnum Poor – i da, upravo je on jedan od otaca agencije Standard & Poor's koji je sada i Grčku dovela pred zid.

www.dw.de

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *