London ispravlja ekonomske greške?

Dodajte komentar

Britansko ministarstvo finansija predstavilo je još jedan budžet, baziran na mjerama za smanjenje duga, iako su njime predviđene neke populističke olakšice. Olakšice poput ukidanja poreza za pivopije i podsticaja za kupce kuća i investitora u infrastrukturu.

Ministar finansija Džordž Ozborn rekao je da treća evropska ekonomija polako ali sigurno ispravlja greške u ekonomiji.

Agencija AP, međutim, ocenjuje da se s tim ne slažu svi. Poslije tri godine štednje, zemlja pozajmljuje više nego što je Ozborn prvobitno mislio, i razvija se sporije nego što je prognozirano.

Lider opozicione Laburističke partije Ed Miliband rekao je da je budžet “opet isti”, i dolazi kao predlog od vlade koja nije uspjela da oživi ekonomiju posle najdublje recesije od Drugog svjetskog rata, a i bila je na čelu zemlje u trenutku kad joj je agencija Mudis snizila kreditni rejting, sa najboljeg AAA.

“Danas se kancelar pridružio Tviteru. Sve je mogao da iskaže u stotinak slova: Pad rasta. Porast pozajmica. Pogođene porodice. A milioneri se smiju na cijelom putu do banke. Oznaka “#”: ponižen kancelar”, rekao je Miliband.

Mada Ozborn insistira da je njegov pristup jedini kojim mogu da budu riješeni problemi državne ekonomije, priznao je da je prognoza nezavisne Kancelarije za budžetsku odgovornost bila više pesimistična nego posljednja, od prije manje od četiri meseca.

Prognoza rasta za ovu godinu, na primjer, prepolovljena je na samo 0,6 odsto, što Ozbornu ostavlja još manje prostora za manevar dok ekonomija koja stagnira nastavlja da utiče na zarade i potrošnju. I, mada se očekuje da se rast u 2014. utrostruči na 1,8 odsto, što je manje od prethodne prognoze od dva odsto, on je još manji od dugogodišnjeg prosjeka zemlje.

U poslednja tri mjeseca 2012, ekonomija je u Britaniji pala za 0,3 odsto, a mnogi analitičari predviđaju dodatni pad u prvom kvartalu 2013. Ako to bude slučaj, to će zemlju vratiti u recesiju, čija tehnička definicija podrazumijeva dva uzastopna kvartala ekonomskog pada.

Ozborn je priznao da oporavak traje “duže nego što se iko nadao”, i da problemi u Evropi vuku Britaniju unazad. Oko 40 odsto britanskog izvoza ide u zemlje euro zone, a mnoge od njih su u recesiji, od kojih neke u ozbiljnoj. “I dalje veoma zavisimo od onog što se dešava na kontinentu”, rekao je Ozborn. On je dodao da će nekim vladinim ministarstvima biti naloženo da oslobode do 2,5 milijarde funti za infrastrukturne projekte, prenosi b92.net.

Cifre objavljene kratko prije nego što je Ozborn predstavio novi budžet, pokazale su da je između novembra i januara nezaposlenost u Britaniji skočila za 7.000 hiljada – na 2,52 miliona, a to povećanje je izazvano većim brojem nezaposlenih u uzrastu između 18 i 24 godine.

Uprkos tom povećanju, stopa nezaposlenosti je ostala 7,8 odsto. Kao podsjetnik koliko mjere štednje opterećuju radnike, u trenutku dok je Ozborn predstavljao budžet, hiljade zaposlenih u javnom sektoru stupilo je u štrajk.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *