“Skromne“ plate njemačkih direktora

Dodajte komentar

Izvršni direktori 30 najvećih njemačkih kompanija su prošle godine u prosjeku odnijeli kući 5,3 miliona eura, odnosno tri odsto više u odnosu na 2011.

Međutim, to je i dalje ispod evropskog prosjeka,pokazalo je istraživanje konsultantske kuće Tauers Votson.

Prema izvještajima 23 od 30 njemačkih kompanija koje učestvuju u formiranju berzanskog indeksa DAKS, plate izvršnih direktora su prošle godine varirale od 2,1 milion eura, koliko je primio šef Lufthanze Kristijan Franc, do 14,5 miliona, koliko iznosi godišnja plata čelnika Folksvagena Martina Vinterkorna.

Vinterkorn je tako ponovo bio najbolje plaćeni direktor u Njemačkoj, i pored toga što je njegova plata bila manja za 13 odsto u odnosu na 2011. zbog novog ograničenja bonusa u njegovoj firmi.

Istraživanje je pokazalo da su plate deset direktora kompanija sa liste DAKS smanjene, neke za čak 27 odsto, dok su plate 11 direktora porasle i do 32 odsto. Sa druge strane, profit prije odbijanja kamata i poreza je u prosjeku uvećan za 14 odsto.

Šefovi u Njemačkoj zaradili su dosta manje od njihovih kolega širom Evrope, budući da su izvršni direktori firmi koje učestvuju u formiranju evropskog indeksa Dau Džons STOKS 50 prošle godine u prosjeku kući odnijeli 7,5 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *