Parlament Kipra odbacio porez na depozite

Dodajte komentar

Kiparski parlament večeras je odbacio porez na bankarske depozite, koji je predložen u okviru paketa pomoći EU i Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ od 10 milijardi eura.

Nijedan poslanik nije glasao za ove mjere, 36 je glasalo protiv, a 19 je bilo uzdržano, javio je Bi-Bi-Si.

Miinistarstvo finansija modifikovalo je paket predlažući izuzetke za štediše sa manjim ulozima, ali je opozicija ostala žestoko protiv.

Dok su poslanici razmatrali plan, hiljade demonstranata okupile su se ispred zgrade parlamenta tražeći da poslanici odbace kontroverzni porez.

Ministri finansija EU upozorili su da će dvije najveće banke Kipra propasti, ukoliko se ne postigne sporazum. Ipak, na ostrvu je došlo do snažnog talasa otpora na mogućnost da obične štediše moraju da plate porez od 6,75 odsto na svoje štedne uloge.

Lideri eurozone i MMF-a prihvatili su novi plan kiparske vlade, prema kome bi štedni ulozi veći od 20.000 eura bili oporezovani po stopi od 6,75 odsto, dok bi oni koji imaju depozite iznad 100.000 eura plaćali porez od 9,9 odsto.

Ministri finansija eurozone i MMF odobrili su ranije finansijsku pomoć Kipru da bi i ova članica eurozone izbjegla bankrot. Zauzvrat su zahtijevali da i vlasnici novca u lokalnim bankama doprinesu spasu kiparske privrede, prenosi Capital.

U okviru sporazuma, svi bankarski depoziti na Kipru bili bi jednokratno oporezovani u visini do 9,9 odsto, u zavisnosti od količine novca na bankovnom računu, a planiran je i porez na prihod od kamate po osnovu bankarskog depozita.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *