Roglić: Dobro bi bilo povezati Mercator i Konzum, ali i Triglav i Croatiu osiguranje

Dodajte komentar

Vlasnik Orbico grupe i slovenački počasni konzul u Splitu, privrednik Branko Roglić, izjavio je u razgovoru za ljubljansko “Delo” da bi bilo dobro povezivanje slovenačkog Mercatora i hrvatskog Konzuma, ali i Croatia osiguranja sa slovenačkim osiguranjem Triglav budući da Hrvatska uskoro ulazi u Europsku uniju.

“Trebalo bi nešto napraviti kako bismo se mogli oduprijeti velikim stranim akterima na tržištu. Kad Hrvatska uđe u EU trebaće razmišljati o jedinstvenom tržištu i biće potreban jedinstven nastup. I sam razmišljam o tome da svoje hrvatsko i slovenačko preduzeće objedinim u jednu kompaniju. Ne bi bilo loše da Konzum kupi Mercator”, rekao je Roglić za vodeći slovenski dnevni list.Budući da je opet aktuelna prodaja većinskog paketa dionica “Mercatora”, Roglić je rekao da ne bi bilo loše njihovo spajanje kroz međusobnu zamjenu dionica.”Želim da se Mercator oporavi i uvjeren sam da će se to dogoditi. Isto sam tako uvjeren da ne bi bilo loše da dođe do zamjene dionica Mercatora i Konzuma, što bi omogućilo njihov zajednički nastup. Ako se to ne dogodi, u igru može ući neko treći ko će kupiti i Mercator i Konzum, te sve manje trgovačke lance u Hrvatskoj”, rekao je Roglić.

Dodao da je zanimljiva i namjera Zavarovalnice Triglav da kupi Croatia osiguranje, a u suprotnom slučaju se može očekivati da će i poslove osiguranja u regiji preuzeti neki jak “igrač” iz Evropske unije kom se te dvije osiguravajuće kompanije ne bi mogle oduprijeti.

Što se tiče ekonomske situacije u Slovenije i Hrvatskoj koje su obje pogođene krizom, Roglić je rekao da je kriza u obje države pogodila u prvom redu velika preduzeća, no da je stanje u Sloveniji bolje jer ima jak sektor malih i srednjih preduzeća, što s Hrvatskom, kako je utvrdio, nije slučaj.

Roglić nakon ulaska Hrvatske u EU vidi veliku šansu za hrvatski turizam, pa i za slovenačke ulagače na tom području, prenosi Capital.

“Ulaskom Hrvatske u EU biće lakše za slovenačke investicije uz jadransku obalu. Imam osjećaj, a osjećaj me do sada nije prevario, da će Jadran postati ono što je Kalifornija za SAD. Cijela srednja Evropa okrenuće se prema Jadranskom moru”, rekao je Roglić, dodajući da za razvoj i investicije Hrvatska mora više napraviti reda, uklanjanja birokratskih prepreka, te na području poreza i pravosuđa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *