Kipar: Ili porez, ili bankrot

Dodajte komentar

Kiparski predsjednik Nikos Anastasijades pokušaće da ubijedi zakonodavce da podrže evropski paket pomoći kojim se uvodi porez na ušteđevinu u kiparskim bankama.

Anastasijades je, u sinoćnjem obraćanju šokiranoj naciji, rekao da bi neprihvatanje zahtjeva EU imalo za posljedicu izlazak Kipra iz eurozone i suočavanje sa bankrotom, prenosi agencija Frans pres.

“Biram manje bolnu opciju i snosim političke posljedice toga, sa ciljem da koliko god je to moguće ograničim posljedice po ekonomiju i naše gradjane”, rekao je Anastasijades.

Azijske berze su po otvaranju zabilježile oštar pad akcija, usled strahovanja da bi dogadjaji na Kipru mogli rasplamsati dužničku krizu eurozone i pogoditi povjerenje u posrnulim članicama poput Španije i Italije.

“Prisutan je osjećaj da bi se kriza eura mogla vratiti i da bi moglo uslijediti njeno širenje, zato je uslijedila ovakva reakcija tržišta“, rekao je Šejn Oliver, vodeći ekonomista kompanije AMP Kepital iz Sidneja.

Anastasijades je sinoć obećao da će pokušati da ubijedi evropske zemlje koje su nametnule stroge uslove da ograniče uticaj mjera na male deponente. U zamjenu za dobijanje prijeko potrebnih 10 milijardi eura, Kipru je nametnut porez na sve depozite u domaćim bankama.

Time će depoziti na kojima se nalazi više od 100.000 eura biti oporezovani sa 9,9 odsto, dok će oni sa manjom sumom biti oporezovani sa 6,75 odsto, prenosi B92.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *