Smanjena prodaja H&M-a u februaru

Dodajte komentar

Švedski lanac trgovina odjećom Hennes & Mauritz u petak je izvijestio da mu je prodaja u dućanima otvorenim duže od godine dana pala u februaru, peti mjesec zaredom, zbog manjeg broja radnih dana za trgovine nego u prestupnoj 2012.

Drugi po veličini evropski lanac trgovina odjećom pogođen je slabom potrošnjomu Evropi gdje ostvaruje većinu prihoda. Nasuprot tome, vodeći evropski lanac trgovina odjećom, španski Inditex bolje se nosi s padom na evropskom tržištu zahvaljujući agresivnom širenju.

Prodaja u H&M-ovim trgovinama otvorenim duže od godine dana pali su za tri posto u lokalnim valutama u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

“Za nešto više od tri postotna boda prodaju u februaru 2013. smanjio je kalendarski efekt dana više u prošloj, prestupnoj godini”, navodi se u saopštenju, prenosi Seebiz.

Ukupna je prodaja, koja uključuje i nove trgovine, povećana za pet posto. Tromjesečne rezultate kompanija će objaviti 21. marta.

Februar je zadnji mjesec H&M-ovog prvog fiskalnog tromjesečja kada je kompanija prema vlastitim podacima ostvarila prihode od 28,4 milijarde švedskih kruna (4,41 milijardu dolara).

Grupa dugoročno ulaže u kupovinu preko interneta i novi lanac prodavnica.

H&M je prisutan na 48 tržišta a najavili su da će otvoriti 325 novih trgovina u ovoj godini, većinu na kineskom i američkom tržištu. Namjeravaju otvoriti i internetsku trgovinu u Sjedinjenim Državama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *