Intesa Sanpaolo zaradila 1,6 mlrd. eura u 2012.

Dodajte komentar

Italijanska banka Intesa Sanpaolo se prošle godine vratila na staze profita zahvaljujući većim prihodima od trgovanja i smanjenju troškova. Druga najveća italijanska banka po vrijednosti aktive je ostvarila profit od 1,6 milijardi eura u 2012.

2011. godinu banka je okončala gubitkom od osam milijardi eura, koji je bio posljedica velikog otpisa vrijednosti investicija.

Prihodi iz trgovanja su duplirani na 2,2 milijarde eura, neto prihodi po osnovu naknada i provizija su i dalje na stabilnih 5,4 milijarde eura dok se neto prihod po osnovu kamata uvećao za 3,6 odsto na 9,4 milijarde eura.

Banka je u četvrtom kvartalu izgubila 83 miliona eura, što je uglavnom posledica velikih gubitaka na tržištima Mađarske, Ukrajne i Slovačke.

U saopštenju banke se navodi da je pokazatelj adekvatnosti kapitala “Core Tier 1” uvećan na 11,2 odsto čime se banka usaglasila sa međunarodnim bankarskim standardom Basel III.

– Intesa SanPaolo je danas jača i zdravija nego u odnosu do pre godinu dana uprkos jakim recesionim pritiscima sa kojima se suočavala – izjavio je Enriko Kućiani, izvršni direktor banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *