Zaposlenost u Australiji nadmašila očekivanja

Dodajte komentar

Australija je u februaru kreirala sedam puta više radnih mjesta nego što se očekivalo, što je iznenađujući rezultat zahvaljujući kom je stopa nezaposlenosti ostala stabilna, a pritisak na centralnu banku da smanji kamatne stope ublažen.

Australijski Zavod za statistiku navodi da je prošlog mjeseca posao pronašlo 71.000 ljudi, u odnosu na prognoze da će se zaposliti svega 10.000 ljudi, prenijela je agencija Frans pres.To je najbolji rezultat od 2000. i pokazuje da rast zaposlenosti napreduje mnogo brže nego što su ljudi očekivali, rekao je ekonomista banke UBS Džordž Terenu.

Zavod navodi da je stopa nezaposlenosti u februaru mirovala na 5,4 odsto, koliko je iznosila u januaru, u odnosu na prognoze da će porasti na 5,5 odsto. Današnji rezultati dolaze svega devet dana nakon što je centralna banka Australije zadržala ključnu kamatnu stopu na rekordnom minimumu od tri odsto, prenose agencije.

Ekonomista banke Makari (Macquarie) Brajan Redikan smatra da su rezultati izvanredni i da, uz takav rast zaposlenosti, nema razloga za kresanje kamatnih stopa, prenosi Capital.
Australijski dolar je, nakon objavljivanja podataka, ojačao na 1,0367 prema američkom, u odnosu na ranijih 1,0307.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *