Šansa da kupite savršeni dijamant

Dodajte komentar

Jedan od najsavršenijih dijamanata na svijetu, bezbojni dijamant u obliku kruške, od 101,73 karata biće stavljen na prodaju 15. maja u Ženevi.

Dijamant je bio težak 236 karata kada je pronadjen u rudniku Džvaneng u Bocvani, a njegovo brušenje je trajalo 21 mesec, navodi se u saopštenju aukcijska kuća Kristi koja će biti organizator licitacije.

“Dijamant je izvajan poput umjetničkog djela”, kazao je Rahul Kadakija, šef Kristijevog odeljenja za drago kamenje u Švajcarskoj i Americi.
On je dragulj opisao kao “jedan od najljepših bijelih dijamanata koji je Kristi ikada imao čast da ponudi na prodaju”.

Osoba, koja će 15. maja kupiti dijaman, imaće privilegiju da ga imenuje. Američki gemološki institut je dijamantu dao najvišu “D” ocjenu za boju, kao i najvišu ocjenu za čistoću, saopštila je kuća Kristi, ujedno hvaleći “apsolutnu simetriju” dragog kamena.

U ovoj kategoriji, apsolutni šampion je Kulinan ili Velika zvezda Afrike koji je pronadjen 1905. u Južnoj Africi, a danas krasi britanski imperijalni skiptar. 

Prošlog novembra, Kristi je na aukciji u Ženevi prodao 76-karatni dijamant nadvojvode Jozefa za 21,5 miliona dolara, a u maju 2011. 56-karatni dijamant u obliku srca za 10,9 miliona dolara.

Dijamant Elizabet Tejlor, koji je takodje iz D kategorije, ali je težak svega 33,19 karata, prodat je za 8,8 miliona dolara na aukciji održanoj u decembru 2011. u Njujorku.

Prije nego što će biti stavljen na prodaju u Ženevi, novi dijamant će tokom aprila biti izložen u Njujorku, a zatim u Hong Kongu, prenosi B92.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *