Mađarska nacionalizuje banke?

Dodajte komentar

Bankarski sektor Mađarske bi trebalo da bude najmanje 50 odsto u nacionalnom vlasništvu, rekao je premijer Viktor Orban. Činjenica da veliki dio bankarske sfere pripada stranim kompanijama ukazuje na stvaranje “nezdrave situacije”, smatra Orban. Kabinet namjerava da 50 odsto tog sektora vrati u mađarsko vlasništvo, najavio je premijer, ne prezicirajući kako bi postigao taj cilj, prenio je Itar tas. 

Pored toga, šef vlade je predložio da se krediti koje su uzeli mađarski privrednici u eurima i švajcarskim francima pretvore u nacionalnu valutu. Prema podacima mađarskih kontrolnih organa, obim zaduženosti malih i srednjih preduzeća u stranoj valuti iznosi oko 3,3 milijarde eura.

Predložene mjere najviše će pogoditi austrijske banke. Obim kredita koje su one dale u Mađarskoj (kako u eurima, tako i u forintama) premašuje 21 milijardu eura. U najvećim austrijskim kreditnim institucijama koje posluju u Mađarskoj, uključujući i Rajfajzen, još uvijek nema komentara na vladin predlog. Međutim, kao rezultat vijesti, njihove akcije su pale za 0,5 do 2,5 odsto.

Kako predviđaju analitičari, vjerovatnoća da će Orban ispuniti svoju prijetnju, je prilično visoka. Tim prije što bi mu mjera pretvaranja kredita u nacionalnu valutu omogućila da zaradi dodatne poene u političkoj borbi, prenosi b92.net. Pošto je velika većina kredita građanima data u eurima, zbog visoke kolebljivosti kursa forinte prema evropskoj valuti, građanima je sve teže da se izbore sa finansijskim obavezama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *