Ko će odnijeti pobjedu – mobilni uređaji ili klasični veb?

Dodajte komentar

New York Times isprobava novi veb dizajn koji je u velikoj mjeri inspirisan mobilnim aplikacijama.  Sličnu najavu čuli smo i protekle nedjelje iz Facebook-a gde je predstavljen novi dizajn društvene mreže koji je u skladu sa tablet uređajima i pametnim telefonima.

Čini se da je bitka između veba i mobilnih uređaja završena, a pobjedu su izvojevali mobilni uređaji. Nagli i neočekivani rast mobilnih aplikacija od 2008. godine, nakon gotovo dekade spoticanja, uslovio je postavljanje novih radikalnih, interaktivnih principa dizajna. Poslovni imperativi primorali su veb dizajnere da u svaki djelić ekrana uklope nešto na šta možemo da kliknemo, a male dimenzije displeja pametnih telefona vodili su intenzivnoj kreativnosti.

Talas eksperimentisanja mobilnih uređaja započinje sa iPad-om i sličnim uređajima. Njihovi ekrani omogućili su lakše kretanje kroz sadržaj veb sajtova, ali korisnici čije su ponašanje i očekivanja već promijenile mogućnosti mobilnih telefona ne prihvataju povratak na stari ’običan’ veb.

Koliko je iskustvo uređaja na dodir uticalo na okruženje govori i činjenica da se polako gubi linija između tablet i desktop uređaja, za šta je evidentni primjer Microsoft Surface čije je agresivno usvajanje navigacije putem dodira možda i previše za današnje korisnike. Potez Microsot-a je ispravan na duži rok, navodi Business Insider. Apple povlači nešto opreznije poteze, ali takođe u svoje desktop operativne sisteme implementira interfejs mobilnih uređaja.

Ovo je i jedna od rijetkih oblasti po pitanju koje su saglasni i Google i Microsoft. Google naime teži da izmijeni praksu u različitom pristupu prikazivanja oglasa na desktop računarima i mobilnim uređajima, jer se korisnici oba tipa uređaja ponašaju vrlo slično. Upravo je to i razlog sličnim potezima Facebook-a i New York Times-a – ljudi žele čiste, jednostavne pametne interfejse na mobilnim uređajima. Zašto bi htjeli nešto potpuno drugačije na svojim desktop računarima?  U prvih pet godina, odnosno tokom tranzicionog perioda razvoja Apple prodavnice aplikacija, razlika između desktop i mobilnog interaktivnog dizajna imala je smisla. Danas je možda bolje reći da postoji razlika između ’dobrog’ i ’lošeg’ dizajna, piše Bizlife.rs.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *