Hakovana australijska centralna banka

Dodajte komentar

Australijska centralna banka potvrdila je da je bila na meti hakera, javlja BBC. The Reserve Bank of Australia (RBA) saopštila je da je “povremeno bila meta cyber napada”, nakon što su o tome pisale lokalne novine.

U tom se tekstu navodi kako napadi datiraju još u 2011., uključujući i ubacivanje virusa u e-mailove. Iz banke su rekli da nisu izgubili podatke, niti im je sistem bio srušen, no odbili su komentarisati navode da napadi dolaze iz Kine.

Kina je često prozivana za takve napade, koji za cilj imaju ekonomske ili poslovne informacije. Službeni Peking je u više navrata negirao da stoji iza tih napada.

U saopštenju RBA piše: “Bankin sigurnosni sistem je izolovao takve incidente i pobrinuo se da se virusi ne prošire na njenu mrežu ili sistem. Niti u jednom trenutku podaci nisu bili izgubljeni, niti je sistem bio srušen.”

Istraga Australijske finansijske agencije je pokazala da je napad uključivao e-poruku pod nazivom “Strateško planiranje za godinu 2012.” koja je poslata nekolicini zaposlenih koji su je i otvorili.

Poruka je sadržala aplikaciju koja se uspjela probiti postojeće sigurnosne kontrole, ali se nije proširila na sistem. Drugi je virus za cilj imao podatke povezane sa sastankom grupe G20.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *