Nema više štednje u Grčkoj

Dodajte komentar

Premijer Grčke Antonis Samaras obećao je svojoj recesijom pogođenoj državi da neće više biti mjera štednje. Premijer daje obećanje u vrijeme kada su međunarodni kreditori produžili pregled ključnih reformi u Grčkoj. „Neće više biti mjera štednje. Čim privredni rast bude ostvaren, počeće mjere olakšanja“, poručio je premijer, a prenijela agencija Frans pres.

Samaras je, međutim, napomenuo da grčka ekonomija još nije izašla sa „intenzivne njege, još nije izašla iz bolnice“.

Predstavnici takozvane „trojke“ kreditora, Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, trenutno u Atini provjeravaju korake koje je Grčka preduzela da ispuni obaveze u okviru programa pomoći koja joj je odobrena. Problematične stavke sa kojima Atina tek treba da se izbori su smanjenje broja radnika u javnom sektoru, ubrzanje privatizacije i dokapitalizacija četiri najveće banke.

Inspektori „trojke“ produžili su boravak u Atini za nedjelju dana i otkazali zakazani sastanak sa Samarasom. Premijer je, međutim, naveo da nema problema u pregovorima. Prema uslovima dogovorenim u okviru programa pomoći, Grčka treba da ukine 25.000 radnih mjesta u javnom sektoru ove godine i ukupno 150.000 do kraja 2015. Prezadužena Grčka prolazi kroz šestu godinu recesije i oslanja se na paket međunarodne pomoći da bi izbjegla bankrot. Povratak privrednog rasta, ranije prognoziran za 2012, sada se ne očekuje prije 2014, prenosi Capital.

EU i MMF su, od 2010, za pomoć Grčkoj odvojili 240 milijardi eura. Isplata sljedeće tranše pomoći, vrijedne 2,8 milijardi, predviđena je za kraj marta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *