Šojble: Italijani nisu odbacili euro

Dodajte komentar

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je da ne vjeruje da su Italijani odbacili euro glasajući protiv mjera štednje na izborima prošlog mjeseca.

„Ne mislim da su euro, Evropa ili ekonomska politika vlade Marija Montija odlučujući faktori izbornog rezultata“, rekao je Šojble, apelujući na italijanske lidere da ne odustaju od započetih ekonomskih reformi.

Šojble je za austrijski dnevnik „Standard“ istakao napore Italije da kontroliše svoj suvereni dug, jedan od najvećih na svijetu.

„Italija je polako popravila svoju konkurentnost strukturalnim reformama u posljednjih godinu i po, poboljšala je svoju finansijsku poziciju i osvojila povjerenja tržišta. To je ispravna politika bez obzira na ishod izbora“, rekao je Šojble.

Prema njegovim riječima, sada bi bilo pogrešno mijenjati pravac.

Šojble je dodao da je u Italiji politički komplikovana sitaucija, ali da će Italijani naći snage da formiraju vladu bez obzira na to.

Partija lijevog centra, proevropski orijentisana, osvojila je većinu u italijanskom donjem domu, ali ne i u gornjem domu i Senatu na izborima u februaru, što ostavlja mogućnost novih izbora za nekoliko mjeseci.

Pokret „Pet zvijezda“, koji je osvojio spektakularnih 26 odsto glasova na parlamentarnim izborima 24. i 25. februara u Italiji, koga predvodi poznati italijanski komičar Bepe Grilo, želi referendum o članstvu Italije u eurozoni, dok je bivši premijer Silvio Berluskoni kritikovao njemački „ekonomski diktat“ u eurozoni.

Ljevičarski blok Pjer Luiđija Berzanija i desničarska grupacija Silvija Berluskonija nisu osvojili dovoljno mandata za samostalno formiranje vlasti.

Da situacija bude još teža, njemački socijaldemokrata Per Štajnbruk izazvao je ljutnje u Italiji i neprijatnu situaciju u Njemačkoj prošle sedmice kada je Grila i Berluskonija opisao kao „klovnove“, prenosi Capital.

Šojble i kancelar Angela Merkel snažno podržavaju politiku Montija i oprezni su u izjavama nakon izbora u Italiji krajem februara, strahujući da bi to ojačalo njegove protivnike.

Međutim, u Njemačkoj je sve veća bojazan da će Italija odlučiti da istupi iz eurozone.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *