Smanjeni španski troškovi zaduživanja

Dodajte komentar

Španski troškovi zaduživanja pali su na današnjoj aukciji, što ukazuje da politička nestabilnost u Italiji nije uticala na povjerenje ulagača u četvrtoj najvećoj privredi eurozone, piše Bloomberg.

Ministarstvo finansija prodalo je dužničke papire u vrijednosti od 5,03 milijarde eura. Kamate na 5-godišnje obveznice pale su na 3,572 posto sa 4,123 posto 7. februara, a na 10-godišnje  na 4,917 posto s 5,202 posto 21. februara.  Smanjene su i kamate na dvogodišnje obveznice i to za 81 postotni bod od posljednje aukcije održane 17. januara.

Potražnja za 5- i 10-godišnjim obveznicama bila je 2 puta veća od potražnje na prethodnoj aukciji, a za dvogodišnjima gotovo pet puta.

“Želimo da smanjenje budžetskog manjka bude kompatibilno s uticajem koji ima na ekonomsku aktivnost”, rekao je ministar ekonomije Luis de Guindos u utorak u Bruxellesu.

Evropska komisija očekuje da Španija u ovoj godini ostvari budžetski deficit od 6,7 posto BDP-a, a u sljedećoj 7,2 posto. Vlada premijera Rajoya odbacila je mogućnost dodatnih rezova. Očekuje se da će privreda u ovoj godini past 1,4 posto, a u sljedećoj porasti 0,8 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *