Google ukida još 1.200 radnih mjesta u Motorola Mobilityju

Dodajte komentar

Američki softverski div Google objavio je u petak da će njegova podružnica za proizvodnju pametnih telefona Motorola Mobility ukinuti dodatnih 1.200 radnih mjesta u sklopu nastojanja da ponovo posluje u plusu. Najava otpuštanja 10 posto radne snage nadovezuje se na već ukinutih 4.000 radnih mjesta u Motorola Mobilityju u avgustu  prošle godine a podudara se s najavljenom preorijentacijom kompanije na pametne telefone i smanjenom proizvodnom ‘običnih’ telefona.

“Ti su rezovi nastavak mjera smanjenja broja zaposlenih koje smo najavili prošloga ljeta. Očito je to vrlo teško za zaposlene i mi smo im spremni pomoći u teškom prelaznom razdoblju”, kazala je za Reuters portparol Niki Fenwick. Wall Street Journal izvijestio je jutros o otkazima, pozivajući se na informaciju koju je od Googlea dobio elektronskom poštom.

U njoj se navodi da će otkazi biti podijeljeni radnicima u Sjedinjenim Državama, Kini i Indiji, piše WSJ, citirajući pojašnjenje u kojem se ukazuje na prevelike troškove, nekonkurentnu poziciju na pojedinim tržištima i gubitke. Google je prošle godine kupio posrnulog proizvođača telefona Motorola Mobility za 12,5 milijarde dolara kako bi iskoristo njegov portfelj patenata za odbijanje napada na vlastitu mobilnu platformu Android i proširila poslovanje izvan domene softvera, prenosi Poslovni.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *