ECB snizio prognoze za eurozonu

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) snizila je prognoze za ekonomiju eurozone za ovu i iduću godinu, ali i dalje očekuje početak postupnog oporavka u drugoj polovini godine, dok prognoza inflacije ostaje više-manje nepromijenjena.

ECB tako u ovoj godini očekuje pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone u rasponu od 0,1 do 0,9 odsto, snizivši time raniju prognozu koja je makar nudila neku nadu da će do rasta doći već u ovoj godini. Raniji prognozirani raspon bio je od minus 0,9 do plus 0,3 odsto.

Snižene su i prognoze rasta za iduću godinu, kada se očekuje da će ekonomija porasti u rasponu od nula do dva odsto, nasuprot ranije procijenjenog raspona od 0,2 do dva odsto, objavio je ECB po završetku redovnog mjesečnog zasijedanja na kojem su zadržane ključne kamatne stope.

Postupni oporavak trebalo bi da započne u drugoj polovini ove godine, potpomognut jačanjem globalne potražnje i našom popustljivom monetarnom politikom”, kazao je čelnik ECB-a Mario Dragi na konferenciji za novinare.

Neznatno su korigovane ECB-ove prognoze inflacije, prema kojima bi inflacija i ove i iduće godine trebalo da se zadrži ispod zacrtanog ECB-ovog nivoa od “blizu ili ispod” dva odsto.

U ovoj godini stopa inflacije trebalo bi da se kreće u rasponu od 1,2 do dva odsto, dok je ranijim prognozama procjenjivana u rasponu od 1,1 do dva odsto. U 2014. se očekuje inflacija u rasponu od 0,6 do dva odsto.

Dragi je potvrdio je da je i dalje na snazi program za kupovinu obveznica, osmišljen s ciljem pomoći krizom pogođenim članicama. ECB je pokretanjem navedenog programa obećanih kupovina obveznica u neograničenim iznosima pridonio smirivanju krize u eurozoni, ali pravila nalažu da zemlja članica prvo mora da podnese službeni zahtjev za pomoć iz evropskog kriznog fonda i prihvati pripadajuće uslove štednje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *