Princ uvrijeđen 26. mjestom na listi najbogatijih

Dodajte komentar

Sudijski princ Avalid bin Talal uvrijedio se što je magazin „Forbs“ objavio listu najbogatijih ljudi na svijetu na kojoj je on 26, poslije osnivača „Gugla“.

Princ, jedan od najuticajnijih biznismena na Bliskom istoku, tvrdi da njegovo bogatstvo iznosi 29,6 milijardi dolara, što bi značilo da je među prvih 10 i ističe da mu je „Forbs““ „nepravedno oduzeo“ 9,6 milijardi.

U pismu u kome se traži revizija pozicije na listi „Forbsa“, njegov glavni ekspert za finansije Šadi Sanbar, navodi da ovakav potez lista predstavlja „udarac u lice saudijsko-američkim bilateralnim odnosima i saradnji“.

„`Forbs` je ponizio Kraljevstvo Saudijske Arabije. To je udarac u lice modernizaciji i napretku“, navodi se u pismu.

Urednik „Forbsa“ Keri Dolan rekla je da je princ vještački precijenio vrijednost svojih akcija kako bi dobio bolju poziciju na ovoj listi.

„Vrijednost koju princ stavlja kada se radi o njegovim dionicama ponekad podsjeća na drugu dimenziju koja obično nema nikakve veze sa realnošću“, rekla je Dolanova.

Ona je podsjetila da ju je 2006. godine Bin Talal telefonom nazvao kući i skoro počeo da plače kada je „Forbs“ procijenio da je njegovo bogatstvo sedam milijardi dolara manje od onoga koje je naveo.

Rođak saudijskog kralja princ Alvalid bin Talal /57/, posjeduje 95 odsto kompanije „Kingdom holding“ koja trguje na saudijskoj berzi.

Ova kokmpanija ima dionice u firmama „Njuz korp“ i „Sitibank“, kao i u luksuznim hotelima kao što su „Savoj“ u Londonu i „Džordž Peti“ u Parizu.

Kompanija, takođe, ima investicije u „Eplu“ i „Tviteru“.

Princ Alvalid ima 200 luksuznih automobila, flotu privatnih aviona, uključujući „boing 747″ i „Eirbas 321″.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *